Pozivamo na društvenu proizvodnju cjepiva i ukidanje patenata

Pozivamo na društvenu proizvodnju cjepiva i ukidanje patenata

Anton Glasnović, član RF-a, neurolog i docent na Medicinskom fakultetu te David Bilić, zastupnik RF-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, pozvali su danas s Europskog trga na društvenu proizvodnju cjepiva, ukidanje patenata na cjepiva i zdravstvenu uslugu za sve, kao i na ponovno pokretanje Imunološkog zavoda i dovršenje Sveučilišne bolnice u Blatu te su se zahvalili zdravstvenim radnicima za koje traže beneficirani radni staž.

Dr. Glasnović je rekao kako današnji Svjetski dan zdravlja ove godine “slavimo” simboličnom smrću javnog i besplatnog zdravstva. Naveo je kako je ono u cijeloj EU dovedeno na koljena te ocijenio kako je, poput tranzicijskih procesa u našoj zemlji, što za njega predstavlja samo fini naziv za privatizaciju, na redu i proces privatizacije zdravstva.

Ovaj zagrebački neurolog je podsjetio na to da su velike farmaceutske kompanije dobile mnogo milijardi našeg novca da razviju cjepivo, a zauzvrat nam ga uskratile vodeći se tržištem, što je rezultiralo tisućama umrlih diljem EU i svijeta.

‘Zato je jedino rješenje u svima dostupno i za krajnjeg korisnika u potpunosti besplatno zdravstvo. Zdravlje nije roba kojom bi se trebalo trgovati na tržištu već osnovno pravo svakoga čovjeka’, odlučan je Glasnović.

Na kraju je pozvao na ponovno pokretanje društveno upravljanih kompanija za proizvodnju kako cjepiva, tako i svih drugih lijekova. Bez toga ćemo ponovno ovisiti o milosti mogula i tajkuna koji pijuckajući fina pića u svojim dvorcima odlučuju tko će živjeti, a tko umrijeti, smatra Glasnović.

David Bilić je napomenuo kako je to u skladu i sa zahtjevima Partije europske ljevice kojoj je Radnička fronta nedavno pristupila.

‘Zahtjevi članica PEL-a, koji će od strane sestrinskih stranaka u drugim zemljama EU također biti istaknuti su: besplatna i dostupna cjepiva za sve zemlje, veća transparentnost u temama vezanim uz pandemiju, dokidanje profita nauštrb života te kao najbitniji hitnost uklanjanja patenata na cjepiva i ostale medikamente za Covid-19, kao i dijeljenje znanja kako bi se proizvodnja mogla proširiti’, iznio je Bilić navodeći kako je to dio Europske građanske inicijative Right2Cure o kojoj se može više naći na noprofitonpandemic.eu

Podsjetio je na situaciju s Imunološkim zavodom kojem zbog, kako navodi, dosadašnjeg nemara države, čemu kao uzrok pronalazi privatni interes, nijedna Vlada dosad nije vratila Imunološki zavod u cijelosti pod ingerenciju države.

‘RF se zalaže za to da Imunološki zavod bude potpuno u vlasništvu RH kao javna ustanova od strateškog interesa za javnozdravstveni sustav. Želimo ponovno pokrenuti proizvodnju cjepiva, krvnih pripravaka i imunobioloških lijekova, što je naročito bitno u pandemijskoj situaciji’, iznosi Bilić.

Smatra kako je pandemija ukazala i na to koliko je promašena bila odluka o napuštanju gradnje Sveučilišne bolnice koju je, prema njemu, potrebno urediti i završiti u skladu s voljom dvaput iskazanom na referendumu te učiniti od nje vrhunski medicinski centar za cijeli sjever Hrvatske.

Na kraju su zahvalili medicinskim radnicama i radnicama na svemu što čine u borbi protiv pandemije i što ostaju u Hrvatskoj unatoč lošoj situaciji u zdravstvu te još jednom pozvali Vladu da radnicima u respiratornim centrima, kao i drugim uključenima u borbu protiv koronavirusa, omogući beneficirani radni staž.