Umjesto rasprodaje zagrebačkih radničkih odmarališta ona bi i dalje trebala služiti istoj svrsi

Umjesto rasprodaje zagrebačkih radničkih odmarališta ona bi i dalje trebala služiti istoj svrsi

David Bilić, zastupnik Radničke fronte u Skupštini Zagreba istaknuo je da Zagrebački holding prodaje šest turističkih nekretnina i odmarališta na Jadranu ukupne vrijednosti preko 61 milijun kuna bez PDV-a. Između ostalog prodaje se i ZET-ovo odmaralište Vila Milda i depadansa u Velom Lošinju, 5431 četvorni metar, gdje bi početna cijena trebala biti 17,8 milijuna kuna. Vilu Mildu su početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća kupili radnici ZET. Od ranih šezdesetih sve do 2017. godine to je bilo omiljeno odredište ZET-ovaca, odmaralište koje su radnici koristili, a čije su objekte i sami održavali. Ljetovanje se plaćalo po subvencioniranoj cijeni.

Podsjetimo se da je 2002. godine nastao pismeni Sporazum sindikata i Uprave Zagrebačkog holdinga. Uprava ZET d.o.o. (tada pod Zagrebačkim holdingom) obvezuje da u dogledno vrijeme neće prodati radničko odmaralište u Velom Lošinju, ukoliko do prodaje dođe da se ona ne smije obaviti bez prethodne suglasnosti Sindikata ZET-a. Kada je ZET priključen Holdingu, Holding je dobio odmarališta, a kada su izdvojili ZET, odmarališta mu nisu vraćena. ZET izdvojen zbog zaduživanja, no oduzeta mu je vrijedna imovina.

Uz ZET-ovo odmaralište tu su i odmarališta koja održava holdingova podružnica Vladimir Nazor koja nastavlja tradiciju nekadašnje Ustanove za organizirani odmor djece koju je 1962. godine osnovao Grad Zagreb radi organiziranih putovanja djece i mladih u dobi od 6 do 17 godina. Prodaju se objekti u Dugoj Uvali, na Krku, Velom Lošinju, Skradinu i Skradu, a Vladimiru Nazoru ostaje samo par objekata. U svojem radu Nazor se drži načela da djeca i mladi imaju pravo na bezbrižan odmor i radosne trenutke druženja s ostalom djecom. Sva djeca zaslužuju odmor, neovisno o imovinskom statusu, no sada se od tog načela definitivno odstupa.

Umjesto rasprodaje trebalo bi ulagati i obnoviti odmarališta kako bi služila i dalje istoj svrsi – radničkom odmoru i odmoru djece i mladih. Svi radnici i radnice zaslužuju ljetni i zimski odmor, a mnogi ga nisu u mogućnosti priuštiti. Ljetne i zimske odmore zaslužuju sva djeca, neovisno o imovinskom stanju roditelja.

Katarina Peović, saborska zastupnica Radničke fronte istakla je: „Podsjetimo da si prema Eurostatu, službenoj evropskoj statistici, više od pola Hrvata ne može priuštiti tjedan dana odmora izvan mjesta stanovanja (EU prosjek je samo 28%), što je poboljšanje u odnosu na prije samo dvije godine kada si to nije moglo priuštiti čak 60% ljudi, a 2012. kao posljedica krize to je bilo čak preko 70%. Od nas su od zemalja EU gore samo Rumunjska i Grčka. Uz statistiku koja potvrđuje da naši radnici rade više od EU prosjeka i činjenicu da na nepopularnoj ljestvici materijalnih pokazatelja siromaštva i deprivacije napredujemo – jasno je da se bi se dječja i radnička odmarališta trebalo graditi, a ne prodavati i to prodavati bez plana. Ukratko, sve se odvija bez planova za investicije, bez vizije, tipično krpanje dugova prodajom obiteljskog srebra.“

Također nije prihvatljivo je da Uprava Holdinga zaključuje da se ne misli baviti „turističkom djelatnošću” te da očito ne razumiju da upravljanje radničkim odmaralištima i odmaralištima za djecu nije „turistička djelatnost” već organizirano radničko i dječije ljetovanje.

Podsjetimo da je Holding poduzeće u 100% vlasništvu Grada Zagreba, te da mu je osnovna zadaća obavljanje usluga od javnog interesa, posebno zaštita interesa lokalne zajednice. No Holding se ponaša kao korporacija koja nema potrebe zajednici „polagati račune” i opravdati svoje poteze.

Na pitanja Grad bahato odgovara da je ‘kao vlasnik predmetnih nekretnina od 2006. ovlašten raspolagati istima’. Kažu i da prodaja predmetnih nekretnina predstavlja poslovnu odluku te je od interesa za Društvo (Holding), no ne daju odgovor od kakvog je to interesa, pogotovu ne od kakvog je interesa za zajednicu.

David Bilić na kraju dodaje: „Postavit ćemo pitanje Gradskom uredu za upravljanje imovinom Grada Zagreba o upravljanju imovinom grada Zagreba, posebno odmaralištima. Podsjetimo da je prošle godine Državni ured za reviziju upravljanje ocijenio kao „djelomično učinkovito” zbog čega je Grad Zagreb donio strategiju upravljanja imovinom grada Zagreba. U strategiji stoji da je cilj upravljanja imovinom, između ostalog zaštita javnog interesa, no Holding se ne ponaša kao da štiti javni, već prije kao da štiti privatni interes stoga i izjave i potezi bude sumnju da se odmarališta na atraktivnim lokacijama pokušavaju, u trenutku korona krize, kada su cijene najniže, jeftino prodati Bandićevim poslovnim partnerima ili raznim tajkunima.“