Lokalni izbori 2021. - Zagreb

Anton Glasnović, odgovor Gradskom uredu za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša

  • 06. 01. 2021.
  • Piše: Radnička fronta

Anton Glasnović, odgovor Gradskom uredu za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša

Grad Zagreb
preko: Gradski ured za mjesnu samoupravu
za: Gradski ured
za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša
Zagreb, 05.01.2021.
 

Poštovani,

posljednjih 30 godina svjedočimo sustavnom zapuštanju starih zanata u Republici Hrvatskoj koje zamjenjuje neracionalna i pretjerana proizvodnja te nevjerojatni viškovi raznoraznih proizvoda široke potrošnje. Takav oblik proizvodnje za posljedicu ima nevjerojatne količine smeća i otpada koji proizvodimo na dnevnoj razini, a nadilazi sve dosadašnje parametre te je nivo zagađenja Hrvatske, ali i planete, nikada viši, što se očituje negativnim posljedicama po okoliš (npr. povećanjem kiselosti oceana, uništavanjem bioraznolikosti, izumiranjem životinjskih vrsta itd.).

Obrtne djelatnosti koje više ne postoje ili koje su deficitarne najbolje danas možemo vidjeti na Ilici ili u Tratinskoj ulici gdje je gotovo svaki drugi lokal zatvoren ili zapušten jer za njih više nema tržišta. U Zagrebu je sve manje krojača, postolara i sličnih zanimanja. To su tržište zamijenili trgovački centri s nerealno jeftinom robom vrlo loše kvalitete i trajanja. Bez obzira na to, Zagrepčani danas jako dobro znaju koliko je teško doći do majstora bilo koje vrste, od stolara, vodoinstalatera, bravara, staklara, keramičara pa sve do onih koji će vam popraviti neki kućanski aparat.

Ono čega pak imamo i više nego dovoljno su ugostiteljske radnje u centru grada, koji su većinom u vlasništvu suradnika, prijatelja i donatora političke stranke našeg aktualnog gradonačelnika ili su barem na neki način povezani s vrhom Grada.

Radnička fronta, stranka koje sam član,  ne zalaže se za podizanje obrtničke djelatnosti na višu razinu jer se navedena djelatnost pokazala kao ne suviše otporna na "slobodno tržište" iza kojega stoje monopoli velikih, prije svega monopoli velikih trgovačkih centara i proizvođača raznorazne robe široke potrošnje. Nasuprot tome, predlažemo da Grad više ulaže u tzv. društveno poduzetništvo odnosno zadrugarstvo, kao način organiziranja djelatnosti i proizvodnje koji se pokazao puno otporniji, ali i demokratičniji od klasičnog poduzetništva ili obrtništva. Isto je u posljednje vrijeme prepoznala i EU koja se sve više zaleže za društveno poduzetništvo.”

Vijećnik Dr. sc. Anton Glasnović, vijeće Gradske četvrti Novi Zagreb - Istok