Radnička fronta – jedina radnička opcija u Rijeci i PGŽ-u

Radnička fronta – jedina radnička opcija u Rijeci i PGŽ-u

Katarina Peović izjavila je da prisutnost Radničke fronte u vijeću grada Rijeke i Županijskoj skupštini ujedno znači i glas radnika u predstavničkim tijelima. Radnička fronta jedina je stranka koja u predstavničkim tijelima zagovara radnike, prave probleme običnih ljudi. Navela je samo neke stvari koje su do sada napravili: „u zagrebačkoj Gradskoj skupštini smo samo u prvoj godini prošlog mandata opoziciju ujedinili da izglasa da se radnicima tvrtki u stečaju (Diokija i Kamenskog) osigura dio teško zarađenih plaća i to opraštanjem dijela komunalne naknade, to je model kojim se radnicima tvrtki u stečaju pomaže da budu viši na redu isplate, tražili smo da se blokiranima oprosti dio duga za komunalne račune. Dodala je: „Osigurali smo blokiranima ostvarivanje dodatnih prava (prava u naturi),zajedno s tadašnjim ujedinjenim Lijevim blokom blokirali smo štetni GUP i „zagrebački Manhattan”, borili smo se protiv korupcije i klijentelističkih mreža. U Hrvatskom Saboru smo u samo 10 mjeseci po prvi puta otvorili važne teme poput pitanja minimalne plaće, progresivnog oporezivanja, stambenih politika. Predloži smo dva zakonska prijedloga prvi je beneficirani radni staž za zdravstvene radnike u respiratornim centrima. Drugi je porez na digitalne divove koji bi proračun obogatio za 150 milijuna kuna kojih su se vladajući odrekli, sve dok im gazde ne kažu da je u redu; ujedinili smo oporbu oko ovog prijedloga, čak je i dio vladajuće većine glasao za naš prijedlog.“

Peović je dodala da je Radnička fronta još 2015. godine stala smo uz Riječane i Riječanke protiv preskupog Energa, da je RF stala i u obranu radnika Autotroleja nakon što su im u koroni snižene plaće, da je upozoreno kako grad Rijeka nema već preko 10 godina potpisan kolektivni ugovori, i upozoreno da su komunalne usluge preskupe i loše organizirane (groblja, javnog prijevoza, odvoza otpada, naplate računa).

Napomenula je i da je RF u kampanji za lokalne izbore predlagao modele privredne revitalizacije Rijeke i PGŽ-a, bez čega nema boljeg osobnog ni komunalnog standarda Riječana i Riječanki. Bez fokusa na snažne privredne subjekte, niti mali i mikro poduzetnici ne mogu sami nositi privredni razvoj. Nismo bili u vijeću ali smo bli glasna oporba - to ćemo nastaviti i dalje, zato pozivamo sve da nam daju mogućnost da uđemo u ova predstavnička tijela i da budemo glas radnika i radnica.

Kandidat za zamjenika gradonačelnika, radnik riječkog Vodovoda Tomislav Vukelić dodao je da će se Radnička fronta zalagati za demokratizaciju odlučivanja na radnom mjestu - za uključivanje radnika i korisnika usluga u proces odlučivanja, demokratiziranje odlučivanja i nadzora u komunalnim gradskim poduzećima što je garancija da se javne usluge neće komercijalizirati i tako učiniti lošijima i nedostupnijima. „Radnici u gradskim poduzećima i stanovnici - korisnici javnih usluga, imaju zajednički interes - reviziju i reformu skupih i loših komunalnih usluga (prijevoza, groblja), te zaštitu interesa najširih slojeva društva. Zalagat ćemo se za uključivanje radnika i predstavnika javnosti u nadzorne odbore komunalnih poduzeća i ustanova. Zalagat ćemo se za obavezu sklapanja kolektivnih ugovora u svim gradskim poduzećima. Osim toga RF će se kako i do sada boriti protiv klijentelističkih mreža, kraljeva Korza i tržnica. 

Drugi kandidat za dogradonačelnika Nemanja Cvijanović na kraju je istaknuo da se RF bori protiv rasta netrpeljivosti i protiv jezika mržnje. Izjavio je: „da nije bilo naših članica i Marin Miletić bi možda bio u drugom krugu...“. „Računamo na podršku u Puli i Rijeci - gradove koji će znati prepoznati istinsku lijevu politiku. Cvijanović je na kraju pozvao da se glasa za Katarinu Peović te listu broj 9 za Gradsko vijeće grada Rijeke i broj 8 za listu broj na izborima za Županijsku skupštinu Primorsko-goranske županije.“