Ekspert(š)iza vođenja Rijeke ili RF za radnike i radnice?

Nakon sudjelovanja u nekoliko debata u kojima su se predstavljali kandidati za riječkog gradonačelnika/cu – moram reći da oni koji vode u anketama definitivno predstavljaju nastavak iste politike, bez ikakve stvarne promjene. No iako se prema istraživanjima Riječani i Riječanke u velikoj mjeri slažu da se Rijeku nije vodilo na pravi način, ankete pokazuju da su upravo u prednosti oni koji to ni na koji način ne misle mijenjati.

Marko Filipović je godinama participirao u vladajućoj politici kao zamjenik gradonačelnika, sada pak obećava brda i doline – zašto te promjene nije donio kada je politiku grada Rijeke, u velikoj mjeri, sam vodio ili makar izvršavao? Nije se protiv aktualne politike čuo njegov glas. Davor Štimac pak nije u svojem programu dao niti jednu ideju koju sam Filipović ili aktualni gradonačelnik Vojko Obersnel ne bi prihvatili – sve je na istom tragu privatizacije, outsourcinga, javno-privatnih partnerstva, mikro-poduzetništva, još više turizma (u zemlji u kojoj je sasvim jasno da se upravo udio turizma u BDP-u treba smanjiti). Nema nikakve razlike između jednog ili drugog – riječ je o borbi jedne skupine (sitno)poduzetničke elite protiv druge.

Kontinuitet takvih politika ovi političari osiguravaju – praznom pričom o „kompetentnosti”. No treba otvoreno reći tehnokratska „vještina” vođenja grada koju oni ističu kao svoju kvalitetu (uz spomena nevrijedno lokalšovinističko isticanje svojeg mjesta rođenja) prazna je i jeftina - laž. Takvu laž o sposobnima, koji su se već dokazali ili dosadašnjim vođenjem grada ili vođenjem nekog sustava poput bolnice, najbolje se može ogoliti sjetimo li se pojave bivšeg premijera Tima Oreškovića. Orešković je bio „ekspert” koji je loše sricao hrvatski jezik, ali je slovio za stručnjaka koji će nas izvesti iz krize. Tim Orešković je zemlju vodio tako loše da je prije otišao iz premijerske fotelje nego što ju je zagrijao. Malo je bilo lošijih premijera od njega.

"ekspertiza" Marka FIlipovića pada u vodu kada pogledamo devastirani grad Rijeku kojoj je BDP po glavi stanovnika tek nešto malo viši od prosjeka RH (koji je bijedan), dok je Rijeka nekad bio 2. grad u Jugoslaviji po BDP-u po glavi stanovnika. "Ekspertiza" Davora Štimca pak je dug i minus u kojem je ostavio bolnicu - gubitak je narastao za 168 milijuna u 5 i pol godina - bolnica je imala rezultat poslovanja od minus 142 milijuna kuna na dan 30.6.2020 - 8.7. je predao funkciju - a neplaćeni, a dospjeli računi su na taj dan bili 99 milijuna kuna veći nego kad je došao. Na štandu su mi u nekoliko navrata prilazile medicinske sestre da se pojadaju zbog teških uvjeta rada, a neke su i napustile bolnicu upravo zbog vrijeđanja i mobinga i to na njegovom odjelu.

Priča o tehnokratima koji „znaju” ili imaju tim ljudi koji „znaju” umjesto njih – klasična je politička manipulacija. Ti „sposobni” predstavnici klijentelističkih skupina ne misle biti „sposobni” za radničku većinu, za vozače Autotroleja koji imaju preniske plaće, radnike u kulturi kojih je manje nego prije EPK, za radnike komunalnih poduzeća kojima direktori i direktorice naređuju da rade što god im padne na pamet, za radnike poduzeća u kojima se ne poštuju radnička prava, za radnike 3. maja...

Ti "sposobni" će okrenuti glavu od nezaposlenih koji bi otvorili neku zadrugu, ali im oni neće pružiti podršku, već će povlastice i korona-olakšice davati kraljevima Korza i privatnim „investitorima” od kojih se ništa ne traži ali im se osigurava sjajna "poduzetnička klima”.

Upravo zato pozivam sve da glasaju za RF, mi nismo u politici da bi sebi i klijetelističkim skupinama osigurali povlastice. Mi u politici volontiramo, naš je cilj govoriti u ime nezaposlenih, slabo plaćenih eksploatiranih radnika, umirovljenika, obespravljenih i osiromašenih Riječana i Riječanki. Oni kojima se mi obraćamo često ne izlaze na izbore, jer imaju osjećaj da ništa ne mogu promijeniti.

No sada se vama obraćamo, jer imate za koga glasati!

Radnici i radnice, nezaposleni, umirovljenici, izađite na izbore i birajte one koji će stati iza vas i štititi radničke interese. Glasajte za RF jer će RF biti jedini glas radnika i radnica u gradskom vijeću. Ukoliko uđemo u gradsko vijeće, to će nam biti prva i osnovna zadaća – zadaća koju niti jedna druga stranka ne stavlja na prvo mjesto. U zagrebačkoj skupštini smo samo u prvoj godini svojeg mandata opoziciju ujedinili da izglasa da se radnicima tvrtki u stečaju osigura dio teško zarađenih plaća, tražili smo da se blokiranima oprosti dio duga za komunalne račune, u mandatu smo osigurali blokiranima ostvarivanje dodatnih prava, zajedno s tadašnjim ujedinjenim Lijevim blokom blokirali smo štetni GUP i „zagrebački Manhattan”, borili smo se protiv korupcije i klijentelističkih mreža.

Iako do sada nismo bili u vijeću grada Rijeke, bili smo i tada najglasnija oporba – još 2015. godine predvodili smo neke od najvećih prosvjeda u novijoj povijesti Rijeke - protiv preskupog grijanja, zbog kojih je snižena cijena grijanja za 30%, stali smo u obranu radnika Autotroleja, nakon čega su im vraćene u koroni snižene plaće, a potpisan je i kolektivni ugovor, govorili smo protiv preskupih i loših komunalnih usluga (groblja, javnog prijevoza, odvoza otpada, naplate računa), protiv klijentelističkih mreža, protiv rasta netrpeljivosti i protiv jezika mržnje. Zato su na nas tako i ljuti – politički predstavnici elita izmišljaju sve moguće optužbe da bi nas diskvalificirali. Jasno je zašto - jer mi i oni nemamo isti cilj. S nama se ne mogu „dogovoriti”, mi politici ne pristupamo na "pragmatični način", „ruka ruku mije”. Mi smo tu da zaštitimo one koje nitko ne štiti.

Sa zastupnicima u Vijeću grada Rijeke, napravit ćemo još puno više. No to se neće desiti bez vašeg glasa za nas.

Zato izađite na izbore i glasajte...

Za listu broj 9 Radničke fronte za Gradsko vijeće grada Rijeke!

Za listu broj 8 Radničke fronte za Županijsku skupštinu PGŽ-a!

Za broj 8 - Katarinu Peović, Nemanju Cvijanovića i Tomislava Vukelića za gradonačelnicu Rijeke i dogradonačelnike!