Kako spriječiti odlazak mladih iz Rijeke?

Kako spriječiti odlazak mladih iz Rijeke?

Za portal teklic.hr postavili su mi pitanje "Kako spriječiti odlazak mladih iz Rijeke?", ovo je moj odgovor. 

Odlazak mladih ljudi je veliki problem kojeg svi prepoznaju no u javnom prostoru postoji nerazumijevanje oko toga što to zapravo znači i kako to možemo ispraviti. Mladi ne iseljavaju zbog želje za stjecanjem novih iskustava već zbog siromaštva, nedostatnog broja dobro plaćenih i sigurnih radnih mjesta, posljedično – nedostatnih materijalnih uvjeta samostalni život, za koji je preduvjet najam vlastitog stana.

Problem postoji na nacionalnoj razini – na prvom smo mjestu u EU prema ugovorima do 3 mjeseca, dok je više od 50% mladih na takvim ugovorima (EU prosjek tek 32%). Također mladi su populacija s visokim udjelom među radnicima koji primaju minimalnu plaću – a udio onih koji primaju minimalnu plaću se posljednjih desetljeća rapidno povećao i to najviše među mladima i visokoobrazovanima.

Takva negativna statistika rezultat je osiromašenja i deindustrijalizacije, a koji su osobito pogodili Rijeku. U Rijeci je standard danas samo malo viši od prosjeka (po BDP-u po glavi stanovnika) Hrvatske, a prosjek je loš – dok je Rijeka nekad bila drugi grad u Jugoslaviji, sinonim za industrijski procvat. U posljednjih 20 godina Rijeka je izgubila oko 40.000 stanovnika i oko 30.000 radnih mjesta. Danas su najveći poslodavci u Rijeci javna i državna uprava i veliki shopping centri. Pratimo degradirajući pomak od industrije i prometa kao izvoznih sektora koji proizvode kompleksne proizvode ili prisvajaju značajnu dodanu vrijednost, prema centralnom mjestu trgovine i raznih uslužnih djelatnosti. Posljednjeg desetljeća Rijeka je izgubila 11.000 ljudi, među njima puno je mladih koji u Rijeci ne nalaze posao, ali niti stan.

Dva su osnovna preduvjeta rješavanja problema – prvi je osnaživanje riječke privrede bez čega nije moguće osigurati bolji standard za sve i zadržati mlade. Za razvojnu transformaciju Rijeke važna je promjena na društvenoj razini i državna politika koja će pomoći transformaciji i razvoju naslijeđene riječke proizvodne baze, koja će iskoristiti raspoloživa ili ciljano razvijana znanja i prirodne ili demografske prednosti Rijeke poput geografske lokacije i obrazovanog stanovništva.

Drugi preduvjet je promjena gradske politike u suradnji s nacionalnom gdje se mora naći model rješavanja stambenog pitanja. Na nacionalnoj razini postoji problem – više od 80% onih mlađih od 30 godina žive s roditeljima, pa smo prema toj statistici na samom vrhu nepopularne ljestvice u EU.

Vladina mjera subvencioniranja stambenih kredita samo je produbila problem na nacionalnoj razini – istraživanja su pokazala da su APN-ovi krediti utjecali na rast cijena nekretnina u Hrvatskoj i to do nekoliko puta više od prosječnog iznosa subvencije. Cijene su se dizale pogotovu u područjima i regijama s aktivnim tržištem nekretnina.

Potaknut ćemo za izgradnju stanova uz pomoć lokalne zajednice dodjelom građevinskog zemljišta i financiranjem dijela izgradnje komunalne infrastrukture. Stanovi bi tako ostali u vlasništvu grada, dok bi najam bio prihvatljiv za sve socijalne skupine, čime bi se postiglo i snižavanje cijena privatnog najma, kao i divljanje nekretninskog tržišta. Izgradnja javnih stanova za pristupačan najam, uz zelenu obnovu riječke privrede, pružila bi priliku mladima da ostanu u Rijeci.

Naša je ideja pored obuhvatnog plana zelene reindustrijalizacije, pokretanje kvalitetne planske društvene stanogradnje po socijalnom kriteriju koja bi nižim i realnim cijenama gradnje dugoročno zaštitila tržište od divljanja cijena, te zaštitile mlade obitelji od toga da vlastitu nekretninu kupuju uz doživotno zaduživanje kod stranih banaka. Uz to potrebno je i dugoročno planiranje i ulaganje u prateću infrastrukturu u svim novoizgrađenim naseljima – u prvom redu u vrtiće, škole, domove zdravlja, bolnice, ali i parkove i zelene površine, tržnice, sportske i kulturne objekte, uređenje prometne infrastrukture i besplatnog javnog gradskog prijevoza. Osim toga potrebno je odmah ukinuti porez na kupnju prve nekretnine (3%), kao što je HDZ obećao u predizbornoj kampanji, dok se stopa poreza mora povisiti onima koji kupuju brojne nekretnine, iznajmljivačima i mešetarima – te za drugu, treću i svaku iduću nekretninu.