Goran Matić kandidat za gradonačelnika Pule

Goran Matić kandidat za gradonačelnika Pule

Konferencija za medije organizirana je povodom kandidature Gorana Matića za gradonačelnika Pule. Osim njega na konferenciji je govorila saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović, te članice i kandidatkinje za gradsko vijeće Svjetlana Ević i Tajana Ilić.

Goran Matić, prvostupnik je komparativne književnosti, programer i IT-evac, politički analitičar i komentator, žestoki kritičar aktualne IDS-ove vlasti te dugogodišnji aktivist u borbi za radnička prava, očuvanje okoliša i demokratizaciju upravljanja, a protiv privatizacije i komercijalizacije javnih usluga i dobara, od visokog obrazovanja do pulskih plaža. Član je Radničke fronte lokalne organizacije Pula od njenog osnivanja 2015. godine.

Goran Matić je istaknuo da ga je na odluku o gradonačelničkoj kandidaturi motiviralo to što Pula kao grad bogate i neprekinute tradicije radničkih i lijevih borbi i pokreta mora imati lijevog gradonačelničkog kandidata. Ljevica ne smije kalkulirati, ona mora biti otvorena prema narodu, koliko god istina bila neugodna ili čak nepopularna. To je pitanje preuzimanja odgovornosti, a pulska je Radnička fronta kroz sve ove godine djelovanja pokazivala da ne bježi od odgovornosti, odnosno da možemo, ali i hoćemo. Sudjelovali smo zajedno s radnicima u borbama za Uljanik, naši članovi bili su u inicijativama koje su se borile protiv koncesija plaža, Muzila, u inicijativi protiv monetizacije autocesta, organizaciji osmomartovskih marševa i ostalih aktivističkih akcija koje su se kroz godine događale.

Kada ne postoji jasna svijest kako je sustav taj koji generira probleme, kada ne postoji ni najmanja želja da se taj sustav dovede u pitanje i mijenja, onda dobijemo to da sve političke opcije pričaju o istim stvarima na isti način, pa čak i one koje se deklariraju lijevo. Svi pričaju o zbrinjavanju otpada, zelenom poduzetništvu i fasadama što je zapravo samo bacanje površinske fasade na truli sustav.

Ništa se nije promijenilo od prošlih lokalnih izbora prije 4 godine, kada je Radnička fronta Pula na izbore izašla s programom koji se između ostalog zalagao za raskidanje koruptivnih i klijentelističkih IDS-ovih mreža kroz demokratizaciju upravljanja gradom i gradskim poduzećima, odnosno uključivanje radnika i stanovnika Pule u donošenje svih bitnih odluka, zaustavljanje privatizacije i outsourcinga javnih usluga, izgradnju javnog stambenog fonda, tj. gradskih stanova i poticanje stambenih zadruga.

 

tajana i Svjetlana2

 

Svjetlana Ević ustvrdila je da je pravo svakog čovjeka da ima krov nad glavom, a da se ne mora za njega zaduživati i ući u robovlasničke odnose dižući kredite kod privatnih banaka na nekoliko desetljeća. Zato ćemo iz korijena promijeniti smjer gradske stambene politike, ako se ovo danas uopće može nazvati stambenom politikom. Umjesto višestruko štetnog modela subvencioniranja stambenih kredita, kakvo provode IDS (na lokalnoj) i HDZ (na državnoj), koji potiče zaduživanje i rast cijena nekretnina - poticat ćemo izgradnju gradskih stanova za pristupačan i dugotrajan najam, s ugovorima koji će maksimalno štititi podstanare, koji su danas prepušteni na milost i nemilost hirovima privatnih iznajmljivača. Pri tome treba voditi računa da se zgrade i naselja grade planski, urbanistički opravdano, uz sve resurse i sve što je potrebno za normalan život (trgovine, škole, vrtići, parkovi, povezanost s gradom itd.).

Tajana Ilić ustvrdila je da su klimatske promjene česta tema s kojom se susrećemo u medijima, no fokus se uglavnom stavlja na odgovornost pojedinca, podizanje njegove svijesti i iščekivanju mesijanskog tehnološkog rješenja. Ono što se izostavlja jest nepobitna činjenica da su klimatske promjene uzrokovane načinom proizvodnje — kapitalističkim načinom proizvodnje koji nije usmjeren zadovoljavanju potreba već stvaranju profita. Takav neracionalan način proizvodnje kojem je cilj proizvoditi što više, poticati što veću konzumaciju za posljedicu ima i ogromnu količina plastike, ogromnu količinu ispuštanja stakleničkih plinova i ostalog teško razgradivog otpada. Važan element pokretanja ekološkog razvoja jest prelazak na obnovljive izvore energije i zeleni razvoj na razini grada i županije.

„U okviru kapitalističkog sustava nema učinkovitog načina da se dodatnim troškovima zaustavi korporacije koje zagađuju jer one te troškove prebacuju na konzumente, a industriju koja zagađuje prebacuju u nerazvijene zemlje. Takav pristup u pravilu dovodi do nastavka rasta globalnih nejednakosti. “Zelena transformacija” nije održiva u sistemu ovoga tipa i u tom je smislu zeleno poduzetništvo iluzoran koncept“, kaže Ilić.

 

katarina1

 

Saborska zastupnica Katarina Peović dodala je da Radnička fronta kontinuirano upozorava na uzroke naše obespravljenosti. Glavni generator gospodarstva ne mogu biti sektori malog i mikro poduzetništva jer nemaju kapaciteta za transfer i razvoj novih tehnologija i povećanje produktivnosti rada – što su ključni razvojni faktori. Dakle, razvojni zaokret od kojeg će imati koristi većina i u smislu poboljšanja osobnog ali i komunalnog standarda može se postići jedino na način da se formiraju snažne kompanije koje će biti nosioci razvoja, usvajanja novih tehnologija i povećanja produktivnosti rada i na koje će se zatim vezivati male i srednje tvrtke. Za razvojni zaokret važna je državna politika koja će pomoći transformaciji i razvoju naslijeđene proizvodne baze, to je bio Uljanik, ali je uništen ciljanim što državnim što lokalnim politikama. Potrebno je osigurati formiranje javnih fondova i specijaliziranih javnih banaka koji će financirati razvoj ne vodeći se primarno kratkoročnim interesom ostvarenja profita već ciljem oblikovanja privredne strukture koja će u srednjem i dužem razdoblju osigurati višu razinu, veći volumen i ravnomjerniju raspodjelu dohodaka.

 

portarata 10

Galerija fotografija