Članci

Vlada ne želi eksplicitnu zabranu ustaških obilježja

  • 02. 11. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Autor: Dalibor Vidović

"VLADA je sa sjednice u četvrtak Saboru predložila da ne prihvati prijedlog o dopuni Kaznenog zakona koja se odnosi na sankcioniranje propagiranja nacističkog, fašističkog i ustaškog režima. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je kako u Kaznenom zakonu već postoji okvir koji sankcionira kaznena djela mržnje te javnog poticanja na nasilje i mržnju."

Ministar je u pravu - postojeći Kazneni zakon sasvim je dovoljan za sankcioniranje ustaških obilježja. Na to već godinama upozoravamo.
Problem je što se okvir na koji ukazujemo, a koji sad - nakon što je stjeran u kut - i ministar "priznaje", naprosto NE PROVODI.

Podržavamo prijedlog dopune KZ-a na način da se isticanje ustaških obilježja eksplicitno zabrani, ali ne zbog praktične primjene KZ-a, odnosno omogućavanja sucima da kazne isticatelje ustaških obilježja - jer to su suci i do sada mogli! - već zbog slanja jasne poruke na simboličkoj razini.

S aspekta praktične primjene zakona prijedlog je nepotreban - smatramo da bi bilo puno bolje kad bi sudovi u budućnosti, ako se prijedlog dopuna KZ-a usvoji, počinitelje osuđivali po "starom" članku 325., a ne po "novoj" inkriminaciji koja se predlaže.

 

Konkretno o tome na snimci,  na 40:30.