Članci

Podrška Radničke fronte studentskoj borbi na Hrvatskim studijima

  • 25. 03. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

HS RF3

Odluka Senata Sveučilišta u Zagrebu od 14. ožujka 2017., prema kojoj u akademskoj godini 2017/18. neće biti upisa na preddiplomski studij filozofije na Hrvatskim studijima, još je jedna u nizu samovoljno i netransparentno donesenih odluka kojima se zatiru demokratski procesi u mandatu rektora Borasa i njegovih najbližih suradnika. Problem paralelnih studija filozofije (podsjećamo 2015. u sastav Sveučilišta je uključen Filozofski fakultet Družbe Isusove), kao i svi ostali problemi s kojima je Sveučilište suočeno, sadašnja postava do sada pokušava "riješiti" isključivo institucionalnim nasiljem.

Pod palicom rektora Borasa, nekadašnji kreatori nacionalističke misije Hrvatskih studija 1990-ih godina, ministar Pavo Barišić, prorektor Ante Čović i akademik Mislav Ježić danas primjenjuju iste nasilne i nelegitimne "metode" koje koriste uvijek kad im se u ruke da moć. Ovoga puta obrušili su se na studij Filozofije na kojemu su zaposleni upravo oni nastavnici koji su u proteklim mjesecima ukazivali na mogući plagijat ministra Barišića.

HS RF1

Radnička fronta, kao organizacija aktivista_kinja, koja je jednim dijelom iznikla iz studentskih prosvjeda 2009. godine i koja je od svog osnutka aktivno uključena u sindikalni i studentski pokret, podržava prosvjed studenata_ica Hrvatskih studija, dijela nastavnika_ca i Nezavisnog sindikata visokog obrazovanja i znanosti u nastojanju izlaska iz oktroirane nelegalnosti. To uključuje i podršku svim aktivističkim metodama kojima studenti_ce i nastavnici_e Hrvatskih studija u ovom trenutku nastoje pružiti otpor sveučilišnoj oligarhiji na čelu s rektorom Borasom.

HS RF2

Svima vama koji se borite, studentima i studenticama, nastavnicama i nastavnicama, članovima i članicama Nezavisnog sindikata visokog obrazovanja i znanosti, svima vama koji ste odlučili pokazati da nećete pristajati na samovolju i nasilje "akademskih moćnika", mi članice i članovi Radničke fronte, izražavamo iskrenu podršku i poručujemo da smo s vama u vašoj borbi!

Solidarno,

Radnička fronta