O "ružnoj" socijalističkoj arhitekturi

O "ružnoj" socijalističkoj arhitekturi
Priča o "ružnoj" socijalističkoj arhitekturi je vrlo popularna, ali i poprilično promašena. Za početak, zato jer su ukusi subjektivna stvar, i "socialist architecture" je jedan od najpopularnijih arhitektonskih tagova na instagramu i tumblru.
 
Nadalje - u prilikama relativno siromašnih država (kakve su najčešće bile "socijalističke" države 20. stoljeća), svima dostupno stanovanje je bilo relativno skromno - no važno je naglasiti ovo "relativno", jer je među stanovima građenim u npr. Jugoslaviji bilo i skromnijih, i luksuznijih stanova, a i bitno je s čime ih uspoređujete - s prosječnim stanom u zapadnoj Europi, ili raskošnom vilom u Toskani.
 
I bitno je shvatiti nužnost takve "skromnosti" - trebalo je okućiti milijune ljudi!
 
Premda prosječni jugoslavenski stan nije bio peterosoban, sa stropovima visokima 4 metra, bio je prilagođen ljudskim potrebama, i što je najbitnije - dostupan; i skoro svatko je imao krov nad glavom bez straha od ovrhe.
 
Također, Radnička Fronta ne zagovara povratak na arhitektonske stilove iz prošlog stoljeća - ali se zalaže za dostupno i humano stanovanje, i suvislo urbanističko planiranje.
 
 
Ljudi često zaboravljaju da je u kapitalizmu osoba s prosječnim, ili ispodprosječnim prihodima, prisiljena stanovati u često puno ružnijim i skromnijim uvjetima; možda stanovi u današnjim prosječnim stambenim zgradama često imaju klizna balkonska vrata, i elegantnu crnu ogradu - ali također izgledaju identično kao i svi ostali stanovi toga stila; pucaju u potresu; i najčešće znače 30 godina otplaćivanja kredita.
 
Da ne govorimo o nepostojanju infrastrukture kvartova, i posljedičnom nedostatku vrtićkih mjesta, neadekvatno napravljenim osnovnim školama u kojima nema mjesta za sve učenike, ozbiljnom manjku parkova ...
 
Stilovi gradnje koje danas povezujemo sa socijalizmom su tada bili nešto novo i originalno. U međuvremenu se pojavilo mnogo novih ideja o društveno osjetljivoj i odgovornoj izgradnji, i sada su neki drugi stilovi arhitektonska avangarda, i način pružanja dostupnog stanovanja svima. Korištenje ekoloških materijala poput drva, manje zgrade, manje betona, površine predviđene za urbano vrtlarstvo, orjentiranost na pješačenje u odnosu na cestovni promet, i tako dalje.
 
Radnička fronta će se uvijek zalagati za najhumanije i najodrživije metode izgradnje, u skladu s dostignućima suvremene misli i znanosti.

Galerija fotografija