Osnovana Radnička fronta Osijek

Osnovana Radnička fronta Osijek

Radnička fronta je održala konferenciju za medije povodom osnivanja lokalne organizacije u Osijeku. Na press konferenciji govorili su Katarina Peović, saborska zastupnica Radničke fronte, Ivan Cingel, arhitekt i predavač na građevinskom fakultetu u Osijeku te član RF Osijek i Sanja Kastratović, politička aktivistica i članica Radničke fronte Osijek.

Sanja Kastratović je upozorila kako je Osijek bio važno industrijsko središte te da je u gradu nekoć radilo oko 25 tvornica, dok se nakon privatizacije možemo „podičiti“ još samo rijetkim tragovima nekadašnjih divova, trgovačkim centrima, velikom nezaposlenošću i iseljavanjem. Kastratović je naglasila kako je većina tvornica privatizirana devedesetih godina, skupi i vrijedni strojevi su rasprodani. Meggle Hrvatska, naglasila je, jedan je od posljednjih primjera kako se o Slavoniji brine „naša“ vlast koja nam se pustim obećanjima obraća samo pred izbore. Šećerana je, kažu, posljednji privredni primjer nebrige za Osijek i Osječane. Kastratović je izložila i drugi problem kod većih poljoprivrednih firmi u privatnom vlasništvu – apsolutnu nebrigu za okoliš, a kao primjer je navela firmu Osatina kojoj je ekologija samo smetnja “uspješnom poslovanju.” Tajkunizacija poljoprivrede, privatizacija industrije i isključivanje radnika iz odlučivanja uništava mogućnost ove regije da zaživi, zaključila je te pozvala radnike i radnice da im se pridruže.

Ivan Cingel je izložio niz problema vezanih uz razna javno-privatna partnerstva nauštrb javnog interesa, kojima je primarni cilj zarada privatnika, a ne zadovoljavanje temeljnih potreba stanovnika. Istaknuo je kako se Osijek nalazi u mreži interesa investitorskog urbanizma – koji prostor sagledava isključivo na razini pojedinih parcela, bez sagledavanja šire slike i uvažavanja urbanističkih koncepcija, javnim prostornim strategijama, pretpostavljajući interese biranih privatnika – ne libeći se ni direktnog zaobilaženja GUP-a ili zakonske obaveze raspisa javnih arhitektonsko-urbanističkih natječaja.

Cingel je naveo kako je cilj osnivanja lokalne organizacije između ostalog i političko organiziranje oko zaštite javnih prostora od komercijalizacije, privatizacije i drugih regresivnih prostornih politika i praksi. Cilj je graditi grad za sve, a ne samo za elite i privatnu korist. Također je cilj RF-a demokratizirati odlučivanje o velikim projektima koji moraju biti rezultat općeg konsenzusa i demokratske rasprave, a ne privatnog interesa i interesa određenih lobija.

Katarina Peović izrazila je zadovoljstvo osnivanjem lokalne organizacije i rastom broja članova u Osijeku. Naglasila je kako je važno da se u ovom dijelu Hrvatske oblikuje svijest o potrebi korjenitih promjena. 30 godina se ide u smjeru privatizacija, smanjenja radničkih prava, orijentacije na uvoz. Rezultat je deindustrijalizacija i iseljavanje. Ilustrirala je štetnu politiku Vlade koja se oslanja na kraljeve žita koji izrabljuju slabo plaćenu radnu snagu. Politika Vlade se svodi na „povećavanje konkurentnosti” snižavanjem cijene radne snage. Navela je izuzimanje države kao bitne sastavnice zaštite odgovorne za deindustrijalizaciju ovog kraja te da se niti jedna bogata EU zemlja nije razvila u uvjetima tzv. slobodne tržišne utakmice. Na primjeru nedavno donesene Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine te na zakonima koji se bore protiv „nepoštenih trgovačkih praksi” uputila je na to kako takvi zakoni i strategije ne doprinose boljitku ovog kraja.