Kakvo je danas stanje u Brodotrogiru?

Kakvo je danas stanje u Brodotrogiru?

Kako saznajemo od radnika Brodotrogira, trenutno stanje je alarmantno. Pričali smo s jednim od preostalih radnika škvera.

Priču je započeo trenutnom brojkom zaposlenih u škveru. Kako nam kaže, radnika je sve manje. "Početkom 2018. bilo je 825 zaposlenih, a sada nas ima oko 350. Možda se i ta brojka umanji s obzirom na trenutnu situaciju u sestrinskoj frimi Hull, kako se priča, od 85 radnika koji trenutno rade, dio bi prebacili u Cruiser (jedna od sestrinskih firmi), dio u novu firmu BT Usluge, a ostatak bi dobio otkaz (uglavnom stariji radnici koji su pred mirovinom).

Što se tiče plaća, skoro godinu dana većina radnika prima minimalac, neki i duže, ali kada bi bar tih 3.000,00 do 3.500,00 kuna došlo na vrijeme, još bi se nekako i izdržalo", navodi naš izvor.

No, škverska stvarnost postala je takva da samo Sindikat (SMH) svaki mjesec pokreće postupak mirenja zbog neisplate plaće 15-og u mjesecu jer je to jedino pravo po Zakonu o radu.

Ako mirenje ne uspije može se ići u štrajk, ali radnici se boje da će zbog štrajka biti u još većoj nemilosti kod poslodavca.

Ovo se ponavlja i posljednjih mjeseci bez obzira na potpore Vlade RH za očuvanje radnih mjesta.

Radnici za svoj rad nisu pošteno plaćeni, ne plaćaju se putni troškovi, higijenski uvjeti u krugu firme su katastrofalni... Strah i neizvjesnost se uvukla u škver.

Ljudi su razočarani, preplašeni. Dovedeni do ruba egzistencije!

Trebamo rješenje!