Priopćenje Radničke fronte povodom prosvjeda protiv centra za gospodarenje otpadom Marišćina

Priopćenje Radničke fronte povodom prosvjeda protiv centra za gospodarenje otpadom Marišćina

Većina stanovnika Primorsko-goranske županije godinama plaća propalu investiciju “Centar za gospodarenje otpadom Marišćina” kakvim ga je SDP osmislio i provodio pod palicom Vojka Obersnela i Zdravka Komadine s HDZ-ovom vladom. Tu su se na prvom udaru našli, ni krivi ni dužni, stanovnici Marčelja i okolice koji su psihički i zdravstveno izmoždeni od silnog smrada, a pored toga, i nekretnine su im izgubile vrijednost, što onemogućava njihovo preseljenje. 

Problem je toliko dubok da su se najbliži stanovnici deponiju i aktivistički angažirali u udrugu “Krizni eko stožer Marišćina” kako bi riješili vlastitu noćnu moru, no lokalne vlasti nemaju sluha za ozbiljne probleme građana i građanki jer bi tada morale priznati jednu gorku istinu, a ta je da su milijuni kuna poreznih obveznika “utučeni” u zdravstveno štetan i nerentabilan projekt koji je uz to i ekološka bomba.

 

Vojka Obersnela su nagovarali i prevarili da će “Centar za gospodarenje otpadom” biti unosan objekt zato jer su ga lobisti nagovorili da će cemantare poput “Holcima” otkupljivati nusproizvod prerade smeća, ali to nije tako, jer same cementare neće uzimati stvari od “Centra” ako javni poreznici ne plate zbrinjavanje u cementarama. Da ne govorimo o tome kako je pozicija rizična zbog blizine izvora Rječine. I zato nam Vojko Obersnel neće priznati da je pogriješio, već je odlučio da će godinama financirati, zajedno s ostalim jedinicama lokalne samouprave, financijski neodrživ projekt, povećavajući svakog puta režije svim korisnicima gradske “Čistoće”. Obersnel ne smije priznati guranje štetnog projekta, unatoč brojnim naporima građana i stručnjaka poput Vjerana Piršića. 

Citiramo “Krizni eko stožer Marišćina”: dokazima je potkrijepila i navode iz tužbe Upravnom sudu RH kako se u postupku donošenja Rješenja o okolišnoj dozvoli (Ministarstva zaštite okoliša i energetike) favorizira i pogoduje grupaciji koja uporno, radi ostvarivanja vlastitih ekonomskih probitaka, na štetu zajednice nameće zastarjelu i nepodesnu MBO tehnologiju prerade otpada.

Radnička fronta osuđuje dovođenje zdravlja građana u opasnost, njihov pad životnog standarda porastom računa i okolišnu devastaciju od strane lokalnih i državnih vlasti.

mariscina3.jpgmariscina2.jpg