O rodnom paritetu na listama i izlikama

O rodnom paritetu na listama i izlikama

U 8. izbornoj jedinici cijela Restart koalicija uspjela je nominirati svega 4 žene. 7 stranaka, 4 žene.

Sanja Radolović kaže kako SDP poštuje svoj zip model, a da su za neravnopravnost spolova krivi - koalicijski partneri. Skoro su se izvukli, samo da nitko ne primijeti da namjerno prešućuje notornu činjenicu da SDP sam bira te i takve partnere, kao i da bi komotno mogao pred njih staviti uvjet jednake zastupljenosti spolova, kada bi im to bilo uistinu bitno.

Katarina Nemet, pak, jedina žena u kvoti IDS-a koju čine još tri muškarca, pokušala je skrenuti s teme manevrom "a-gladni-u-Africi", navodeći kako je od jednake zastupljenosti žena na izbornim listama puno veći problem nasilje nad ženama. Naravno da je opće nasilje nad ženama ogroman problem, ali tema je položaj žena u političkim strankama, pa ako nije mislila na nasilje nad ženama u samom IDS-u, onda je ta usporedba u ovom kontekstu potpuno irelevantna.

Osim manevra "gladni-u-Africi", pokazala je kako je savladala i jedan specifičnije IDS-ovski zahvat poznat kao "kriv-je-Zagreb", te kroz cijelu svoju izjavu o podzastupljenosti žena u politici i svojoj vlastitoj stranci, provlači formulacije poput "Hrvatska još nije spremna", "daleko je još Hrvatska".

Otkad to IDS-ovci toliko zbore o Hrvatskoj? Kakve sad odjednom veze ima "gdje" je Hrvatska s time koliko će žena kandidirati IDS na izborima? Pa nije li Vaša stranka lider "najnaprednije, najrazvijenije, najperspektivnije regije"? Kako u toj istoj Hrvatskoj RF i zeleno-lijeva koalicija mogu imati ravnomjernu zastupljenost žena, a ne može IDS? Iz samo jednog razloga: jer to ne želi.

Da priča bude još bizarnija, jedina kandidatkinja svoje stranke na listi koja nije ispunila niti zakonski minimum zastupljenosti žena na izbornim listama, ovaj razgovor o zastupljenosti žena na izbornim listama, mrtva-hladna nastoji zaključiti napamet naučenom mantrom kako je "Istra i u ovom pitanju korak naprijed", jer da ima dosta menadžerica i poduzetnica, kojima se ona, usput, najviše divi među svim ženama.