Mirando Mrsić i ekipa - o lažnoj radničkoj opciji

Autor: Hrvoje Štefan

Stalno mi iskaču plaćeni oglasi Miranda Mrsića i njegovih Demokrata koji u koaliciji sa Laburistima, Damirom Kajinom i Listom za Rijeku izlaze u osmoj izbornoj jedinici na predstojeće parlamentarne izbore. Mrsić koji je ostao zabilježen kao ministar iz čijeg je ministarstva u vrijeme zadnje SDP-ove vlade došao zakon o radu kojim su dodatno srozana radnička prava, ističe kako će zajedno s predsjednikom Laburista i načelnikom općine Fužine Davorom Bregovcem, predstavljati glas radnika u saboru.

Sama činjenica da osoba koja je dala značajan obol smanjivanju radničkih prava poziva da ga se izabere da bude glas radnika u saboru jest dovoljna perverzija sama po sebi. No, kada sam pročitao da bi glas radnika u saboru trebao pronositi i predsjednik Laburista Davor Bregovac, sjetio sam se štrajka radnika riječke tvornice Motori i dizalice (u okviru brodogradilišta 3.maj) s kraja 2014. godine, kada smo Dalibor Vidović i moja malenkost ispred Radničke fronte pokušali stupiti u kontakt s radnicima u štrajku kako bi im pokušali, ako je ikako moguće, pomoći. No, nismo uspjeli doći do samih radnika koji su bili iza rampe na ulazu u brodogradilište, već je s nama razgovor obavio dotični Davor Bregovac koji je bio nekakav sindikalni povjerenik u Motorima i dizalicama, a njemu se pridružio poznati sindikalist Bruno Bulić. Sjećam se da smo sjeli s njima u restoranu/menzi koji se nalazi ispred zapadnog ulaza u brodogradilište i kada smo im iznijeli namjeru da popričamo s radnicima, Bregovac nas je počeo uvjeravati da to nema smisla, da su radnici glupi (doslovno je to rekao) i da se s njima ne može ništa dogovoriti i kvalitetnije artikulirati njihovu pobunu, a Bulić je počeo uzdizati sebe i svoje dosege i sjećam se da je rekao da radnici traže vođu i da su uzaludni pokušaji da ih se osvijesti. Sjećam se da sam bio konsterniran kada sam čuo što ta dvojica radničkih predstavnika pričaju i da smo se drug Vidović i ja samo povukli nevjerojatizirani.

Ali eto, u međuvremenu je Davor Bregovac postao predsjednik Laburista, načelnik općine Fužine i sada bi sa Mirandom Mrsićem u saboru predstavljao glas radnika.