Slučaj s nigerijskim studentima još jednom pokazuje da MUP i ministar Davor Božinović vode protuzakonitu politiku prema imigrantima. Push-backovi imigranata o kojima otvoreno govori i KGK nisu zakonit način djelovanja policije. Čak i da nisu imali vize nigerijski studenti nisu smjeli biti protjerani u BIH, već eventualno vraćeni u Nigeriju nakon što se stvarno utvrdi da mogu biti sigurno vraćeni i da se radi o osobama kojima ne prijeti opasnost pri povratku. Svaki imigrant koji ilegalno prijeđe granicu treba biti odveden u prihvatni centar, a ne protjeran preko zelene granice u BIH.

Nezakonito djelovanje posljedica je političkih naputaka koje je RH dobila od EU i Merkel, kao što je politika propuštanja migranata u vrijeme SDP-ove vlade i ministra Ostojića bila posljedica tadašnje političke odluke Njemačke. I ovime se pokazuje da Hrvatska obavlja prljavi posao za bogate zemlje evropskog centra, kako u politici prema migrantima tako i u nizu drugih pitanja.

Desnica je patetična u svojem antiimigrantskom zanosu jer upravo taj najjasnije pokazuje sluganstvo Hrvatske prema Njemačkoj i drugim zemljama centra koje odlučuju o nehumanim i pro-fašističkim politikama prema ljudima iz zemalja koje su opustošene upravo njihovim kolonijalnim, a sada neokolonijalnim politikama.

Rješenje ne može biti napadanje i protjerivanje imigranata već sistemska promjena i prekid s praksama nejednakog razvoja koje su temelj kapitalizma. Dakle treba napasti političko-ekonomske elite koje su odgovorne za nejednaki razvoj, a ne najslabije čiji životi predstavljaju posljedicu takvih politika. To su prije svega ljudi - a ne imigranti. Krivac je sustav a ne pojedinac. Ako se borimo za demokratizaciju i za narodne politike, onda ne možemo biti protiv onih koji su isključeni iz te “zapadne demokracije” samo zato jer nemaju važeće dokumente.

Nijedan čovjek ne može biti “ilegalan”!

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?