Što bi RF napravio s kapitalističkim firmama?

Što bi RF napravio s kapitalističkim firmama?

S obzirom da se RF zalaže za radnička prava i da uvijek ističe da je na strani isključivo radništva (i svih ostalih potlačenih, izrabljivanih i osiromašenih) a ne na strani kapitala (za razliku od političkih opcija koje su tobože "i za radništvo i za 'poduzetništvo'", a što u realnosti znači da su samo za kapital) te se obzirom da RF zagovara demokratski socijalizam 21. stoljeća, poduzetnici/"poslodavci"/kapitalisti često postavljaju pitanje što bi točno RF napravio s kapitalističkim (privatnim) poduzećima.

RF-ov program je po tom pitanju jasan. RF bi ukratko (uz svijest o realpolitičkim okolnostima i koliko je to u danom trenutku moguće):

  1. poništio rezultate nezakonito i kriminalno provedene privatizacije
  2. socijalizirao (podruštvio) poduzeća u kojima dolazi do znatnijeg kršenja zakona i radničkih prava (višemjesečna neisplata plaća i/ili doprinosa, neplaćanje poreza, ozbiljna ugroza okoliša itd.)

Privatna poduzeća koja posluju po zakonu i poštujući radnička prava ne bismo dirali.

Naravno, RF bi, u skladu sa svojom ideologijom, podržavao kretanje prema ekonomiji u kojoj bi se povećao udio društvenog vlasništva i zadružni/kooperativni/socijalistički način organiziranja poduzeća (jer je to u interesu radništva i čitavog društva), no to bi se činilo subvencijama, poreznom politikom i drugim poticajnim mjerama (kao što i sadašnja kapitalistička država primarno promiče klasične kapitalističke firme a ne npr. zadruge).