Zatvaranje Uljanika: STEM kontrarevolucija

Zatvaranje Uljanika: STEM kontrarevolucija

Zemlja čija ministrica znanosti izjavljuje, otprilike, da je “tehnologija njezina ideologija” - simbolično je porinula u more prvi polarni i istraživački brod na svijetu, cijene oko 200 milijuna eura, čija će kuma na svečanosti u New Yorku biti jedna od najcjenjenijih svjetskih glumica, oskarovka Helen Mirren. No zašto je porinula taj brod? Ne da bi tu tehnologiju ministrica i njezina zemlja dalje slavili, kako se slave ideologije – slijepo – te kako bi nastavili graditi novih pet naručenih tehnološki naprednih brodova u istom brodogradilištu. Ne, već kako bi stavili ključ u bravu tog brodogradilišta.

Zašto zemlja koja ima brodogradilište, inženjere i radnike koji su sposobni izgraditi kruzer koji je zadnja riječ upravo te - tehnologije – te zemlja čiji vladajući političari štuju tehnologiju zatvara industriju koja proizvodi tehnološki jedan od najnaprednijih proizvoda – brod? Ne samo da zatvara tu industriju – već je ista ta ministrica navijala za gašenje tog brodogradilišta jer se umjesto brodova mogu otvoriti nove škole, nove bolnice. OK umjesto tehnologije sada možemo očekivati nove škole? Ne, ista ministrica upravo 21 matičnu školu koje imaju manje od 50 učenika pretvara u područne škole – naravno zbog racionalnijeg poslovanja.

Dakle, priče o slijepom štovanju tehnologije i vladi koja će našu zemlju povesti u „STEM revoluciju” završavaju porinućem Scenic Eclipsea u more. Ako je netko mislio da će nas ministrica povesti u STEM revoluciju pa se razočarao kada se tehnološki napredak pretvorio u dilanje informatičkom opremom, onda je pravo vrijeme da primijetimo da će ova Vlada u cjelini zaštiti domaću industriju – njezinim zatvaranjem.