Radnici iz uspješnih firmi?

Radnici iz uspješnih firmi?

U jednoj je javnoj raspravi jedan simpatizer RF-a dobronamjerno uputio sljedeći prijedlog RF-u: "RF bi trebao imati nekoliko predstavnika u javnosti koji rade u uspješnoj firmi privatnog sektora."

Premda je nedvojbeno upućen posve dobronamjerno, istovremeno je riječ o prijedlogu koji je duboko ideološki i pod utjecajem dominantne liberalne (pa čak i pomalo libertarijanske) ideologije.

Ovdje se nećemo posebno osvrtati na to da je radnicima u privatnom (preciznije: kapitalističkom) sektoru najčešće vrlo teško pa i opasno biti javno angažiran, a pogotovo u okviru eksplicitno antikapitalističke stranke kao što je RF. Ne treba uopće napominjati da se "poslodavcima"  kapitalistima) RF-ova proradnička i antikapitalistička ideologija nimalo ne sviđa i da nikako ne gledaju sa simpatijama na takvu ideologiju kod svojih radnika. Nemali je broj RF-ovih članova imao s time već problema, a mnogi se zbog tog razloga ne usuđuje izlaziti u javnost ili javno priznati da su članovi RF-a. To nije tek paranoja jer su neki već imali problema zbog članstva u RF-u.

No ključno je sljedeće. RF je organizacija koja zastupa interese radništva - bez obzira jesu li oni radnici javnog ili kapitalističkog sektora i bez obzira na to jesu li te firme uspješne ili ne.

Zašto bi za RF ili općenito za (antikapitalističku) ljevicu trebalo biti bitno radi li radnik u "uspješnoj" firmi ili ne? Što uopće znači "uspjeh"? Neke su firme uspješne jer su slučajno nabole određenu profitabilnu nišu, neke su uspješne jer im je vlasnik uspio na određeni način sklopiti povoljan dogovor s državom... No generalno, firme su "uspješne" ako efikasno eksploatiraju svoje radnike i ako iz njih uspijevaju izvlačiti više vrijednosti od konkurentskih firmi.

Zašto bi onda "uspješnost" bila išta relevantno za RF ili bilo koju radničku/antikapitalističku organizaciju? Takve ideje su samo odraz dominantne liberalne ideologije, koja glorificira "poduzetnike"  kapitaliste) i privatni kapital, samo nominalno hvaleći i radnike u takvim firmama (kako bi mogla pljuvati one druge) - bar dok se oni ne pobune za svoja prava.

Jedan je od bitnih ciljeva RF-a upravo se boriti protiv takve dominantne ideologije jer ne uspijemo li pobijediti takva shvaćanja, nećemo uspjeti pobijediti ni u političkoj borbi općenito.