Globalan val pobune žena se nastavlja

Globalan val pobune žena se nastavlja

Početkom ove godine, 5 i pol milijuna Indijki stvorilo je fascinantan Ženski zid dug 620 km kao čin pobune protiv brutalnog tlačenja i nasilja kojemu su izložene žene u Indiji, na udaru radikalne desnice i vjerskog fundamentalizma.

U SAD-u se nastavio val štrajkova u obrazovnom sektoru koji su obilježili cijelu proteklu godinu. Tu pobunu vode žene, jer kao i uvijek i svugdje u potplaćenim a za društvo vitalnim javnim sektorima u velikoj većini rade žene. Njihova pobuna predstavlja obranu života i budućnosti radničke klase.

U Irskoj su nedavno ustale medicinske sestre i primalje - u obranu svojih, ali i prava pacijenata/ica. Pokrenule su niz štrajkova, a u nedavnom velikom maršu u Dublinu okupile su desetke tisuća obespravljenih ljudi Irske i održali jedan od najvećih protestnih marševa u Irskoj u proteklih desetak godina.

U Poljskoj žene i dalje organiziraju velike prosvjede protiv ograničavanja pristupa pobačaju i kršenja reproduktivnih prava. Početak godine je obilježen snažnom represijom od strane konzervativne vlasti. Poljakinje ne pristaju na nasilje i represiju - Crni ponedjeljak i Ženski štrajk idu dalje!

Ovo je samo mali dio globalne borbe žena protiv obespravljenosti s kojom smo suočene.

U susret 8. martu - Danu žena: Jedan svijet - jedna borba!