Rodni jaz u skrbnom radu iznosi 56 posto

Rodni jaz u skrbnom radu iznosi 56 posto

Rodni jaz u skrbnom radu (“gender care gap”) je društvena činjenica o kojoj se i dalje malo govori. Odnosi se na izrazitu razliku u obavljanju skrbnog rada koji većinom obavljaju žene. Povezan je s već etabliranim pojmom “rodnog jaza u plaćama”, no sam pojam je širi i obuhvaća raspon od neplaćenog kućanskog rada, preko potplaćenog rada u javnom skrbnom sektoru do formalne i neformalne volonterske skrbi u široj zajednici.

Donosimo vam sažetak predstavljanja Drugog izvještaja o ravnopravnosti spolova na temelju istraživanja koje u Njemačkoj provodi stručno povjerenstvo Ministarstva obitelji, građana starije životne dobi, mladih i žena u kojemu je upravo rodni skrbni jaz istaknut kao snažan pokazatelj rodne neravnopravnosti.

Ukratko: žene svaki dan obavljaju 52 posto više neplaćenog rada nego muškarci: u odgoju djece, brizi za bližnje, volonterskom radu i kućanstvu.

***

Svakoga dana žene odrade 52 posto više neplaćenog rada za druge nego muškarci: u odgoju djece, u brizi za bližnje/rodbinu, te u volonterskom i kućanskom radu. Ovo je zaključak Drugog izvještaja o rodnoj ravnopravnosti koji je prošli tjedan predstavila federalna ministrica žena (Bundesfrauenministerin, Bundesministerium für Familie, Senioren, Frauen und Jugend) Manuela Schwesig s predsjednicom stručne komisije prof. dr. med. Evom Kocher. U tu svrhu, stručno povjerenstvo objavilo je novu brojku: rodni jaz u skrbnom radu (Gender Care Gap) iznosi 52,4 posto.

Žene znatno više vremena provode u neplaćenim kućanskim i obiteljskim poslovima nego muškarci, zarađuju manje po satu kao i tijekom cijelog životnog ciklusa. Povjerenstvo ocjenjuje ovaj jaz u skrbnom radu kao znak nejednakih šansi za žene i muškarce.

"U ovom zakonodavnom razdoblju, vlada je uvela i inicirala mnoge stvari kako bi jednaka prava zaista imala važnu ulogu u životu ljudi. Međutim, ostaje još mnogo toga za učiniti: kako rodni jaz u skrbnom radu pokazuje da moramo osigurati da taj rad ne obavljaju nesrazmjerno više žene. Također, tu može pomoći moj prijedlog o obiteljskom radnom vremenu s obiteljskim doplatkom “, rekla je ministrica Manuela Schwesig. 
"Osim toga, moramo nadograditi i ojačati profesije u kojima su žene većina - kao što su, primjerice, njegovateljice i socijalne radnice. Zato je važno da se uskoro finalizira Zakon o profesiji njegovatelja/ica kao i Zakon za pravedniju plaću (Gesetz für mehr Lohngerechtigkeit)".

Ovaj izvještaj o ravnopravnosti spolova ukazuje na zajedničku namjeru i potrebu da se, ukoliko se želi postići jednakost, plaćeni posao i skrbnički rad promatraju neodvojeno. Izvještaj razmatra društveni okvir za zaposlenje, skrb, skrb o djeci i kućne poslove.

„Svi ljudi trebaju biti u mogućnosti u bilo koje vrijeme i bez obzira na spol pružati privatnu skrb zajedno s plaćenim poslom. Profesionalnu skrb treba unaprijediti, više vrednovati i bolje platiti. Donosimo konkretne prijedloge o tome koji se okvirni uvjeti moraju promijeniti kako bismo to uspjeli “, objasnila je predsjednica stručne komisije prof. dr. med. Eva Kocher.

Već je Prvi izvještaj o rodnoj ravnopravnosti ukazao na važne impulse u tom smjeru. Mnogo toga je već sada stvarnost i utječe na ravnopravnost žena i muškaraca: uvođenje opće zakonske minimalne plaće uglavnom koristi ženama u slabo plaćenim sektorima usluga i manjoj zaposlenosti. S povećanjem skrbi za djecu, roditeljskim doplatkom i ElterngeldPlusom (dodatan roditeljski doplatak, op. prev.), kao i unapređenjem obiteljske skrbi, stvorene su nove mogućnosti za podjelu rada temeljenog na partnerstvu, kao i za održivo samostalno življenje.

Izvor: https://www.bmfsfj.de/…/-52-4-prozent-gender-care-g…/114318…

Preveo: Aleksandar Dolić