Vrlo zanimljiva netom izišla knjiga rusko-američkog novinara Jaše Levina govori o tajnoj povijesti interneta. O internetu se danas obično razmišlja u mitovima - iako se priznaju njegove orvelijanske loše strane, obično se smatra sredstvom demokratizacije, slobode i sl. (što, u jednu ruku, i nije netočno). 

Mnogi danas ne znaju da interneta ne bi bilo da ga nije razvijala američka vojska - dapače, mnogi će prokapitalisti, potpuno bizarno, tvrditi da bez kapitalizma ne bi bilo ni interneta premda je privatni kapital u internet uletio tek nakon više desetljeća i nema gotovo nikakve veze s njegovim razvojem. 

No ono o čemu knjiga govori je zašto je vojska uopće razvijala internet - ciljevi američke vojske, naravno, nisu bili demokratizacija, sloboda, dekomodifikacija znanosti i umjetnosti ili sl., nego prije svega "counterinsurgency", tj. nadzor nad društvom, kontrola nad radikalnom ljevicom (vrlo jakom u 1960-ima), učinkovitija borba protiv američkih neprijatelja.

Zanimljivo, iako će se povremeno ipak čuti o ulozi vojske u razvoju interneta (kod onih koji ne fantaziraju o izmišljotinama da interneta ne bi bilo bez "vizionarskih kapitalista"), o tome zašto je američka vojska razvijala internet danas uglavnom nitko ništa ne zna, o tome ne govori, niti internet promatra taj način. Kako knjiga pokazuje - tako nije bilo izvorno. Npr. radikalno lijevim pokretima u SAD-u prije 50-ak godina je itekako bilo jasno što je ARPANET. 

Javna slika interneta se jako, i vjerojatno ne slučajno, izmijenila u zadnjih 30-ak godina. Ovo je knjiga koja govori upravo o tome.

http://gen.lib.rus.ec/book/index.php?md5=4A5CA0575B2740A4E84913E3CEB6E6C7

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?