Česta je kritika koja se upućuje bilo kakvim socijalističkim idejama, pa makar i vrlo blagim zahtjevima za socijalnom pravdom, da je to zastarjelo - "živite u 19. stoljeću".

Takva kritika samo pokazuje da indoktrinirani apologeti kapitalizma nemaju pojma o povijesti. Ideje socijalizma potječu iz 19. stoljeća i zapravo još nigdje nisu bile u potpunosti ostvarene (iako npr. ni zapadne socijalne države s javnim zdravstvom, školstvom itd. ne bi bilo bez socijalističke ideologije).

S druge strane, kao što zna bilo tko tko je ikada pročitao neku knjigu o povijesti, sociologiji, ekonomiji, politici i sl., kapitalizam kao ekonomski sistem, kao i ideje liberalizma koje idu uza nj, su se počeli razvijati nekoliko stoljeća prije.

Osim toga, postoji i razlog zašto se govori o "restauraciji kapitalizma" na našim prostorima - kapitalizam nije neka novost ovdje. Mi smo ga već imali - u Austro-Ugarskoj, a onda u prvoj Jugoslaviji.

Ukratko - kapitalizam nije ništa novo i moderno, osim u glavama onih koji ništa ne razumiju. Živjeti u kapitalizmu upravo znači živjeti u zastarjelom, eksploatirajućem sistemu siromaštva, nerazvijenosti i bijede. Kapitalizam je sistem koji postoji već više stoljeća (naravno, tek je u 20. stoljeću pokorio čitav svijet), a socijalizam je ideja koja je nastala tek puno kasnije i čije ostvarenje, nakon u velikoj mjeri neuspješnih socijalističkih projekata u 20. stoljeću, tek čekamo.

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?