Jedna od rijetkih dobrih stvari oko života u Hrvatskoj je to što možemo nekažnjeno (za razliku od mnogih zapadnih zemalja) s interneta skidati bilo što - knjige, filmove, serije, kompjuterske igre... Tu je praktički već izvršena dekomodifikacija znanosti, umjetnosti i zabave i riječ je o području gdje praktički imamo socijalistički način distribucije unutar dominantnog kapitalističkog modela proizvodnje.

Znamo da u Hrvatskoj i okolici više-manje svi tako dolaze do onoga što ih zanima. Međutim, mnogi će opet, kad ih se eksplicitno pita, ponoviti naučenu mantru da je "to ipak krađa" (slično kao što će u crkvi učiti da su masturbacija i seks prije braka grijeh, ali će to rijetko koga spriječiti u upražnjavanju dotičnih radnji).

No zašto je to tako? Zašto ljudi imaju potrebu naglašavati da je to "ipak krađa". Koga briga za profit holivudskih korporacija i tajkuna? Zar bi znanost, umjetnost i zabava trebali biti dostupni samo onima koji ih mogu platiti po službenim/legalnim cijenama?

Ukratko - ako skidate knige, filmove, serije i igre s interneta, nemate se što sramiti. Možda raditi nešto što je formalno ilegalno, ali ideološki gledano tu nema ništa loše. Dapače, time na neki način sudjelujete u izgradnji jednog drugačijeg i boljeg društva - zasad samo preko interneta i samo u području kulture, ali uskoro, nadajmo se, i šire

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?