Povodom štrajka radnika Konstruktora zbog neisplate čak deset plaća objavljujemo intervju sa sindikalnim povjerenikom Ivanom Malenicom.

Kada i kako su započeli problemi za radnike u Konstruktoru? Tko je za njih najodgovorniji?

Problemi u Konstruktoru su počeli početkom 2012.god. Počelo je s kašnjenjem plaće, ukidanjem prekovremenog rada, zastojima u nabavi materijala itd. Tko je najodgovorniji? Pa svakako onaj koji upravlja društvom, ne može biti odgovoran onaj koji ne donosi odluke.

Kada su radnici odlučili krenuti sa indikalnim aktivnostima? Kako su se one odvijale do sada? Što je predstavljalo najveće probleme?

Cijelo vrijeme smo mi bili sindikalno organizirani. To je bio sindikat po inerciji , nasljednik socijalističkog sindikata koji je u tom momentu stao na stranu poslodavca. Uvidjevši to u praksi (prije smo u to samo sumnjali) krenuli smo u osnivanje novog sindikata. Stupili smo u kontakt sa SGH i u travnju 2012. smo osnovali podružnicu. Na početku smo učlanili stotinjak ljudi. Najveći problem je bio što je predsjednik starog sindikata bio čovjek koji je odlučivao o ljudskim resursima (kadrovik), a 70% uposlenika je zaposleno na određeno. Vremenom smo postajali sve brojniji, a prvi štrajk smo organizirali početkom studenog 2012.god. Štrajkali smo mjesec dana i ishodili neke rezultate. U to vrijeme smo ostavljeni na gradilištima bez hrane, bez vode, struje, grijanja. Rješenjem inspekcije rada te sanitarne i zdravstvene inspekcije izborili smo raspuštanje svih gradilišta do kraja sječnja 2013.god. Povratkom na posao smo počeli redovito dobivati “minimalac” a firma je ušla u predstečajnu nagodbu, a kao dio predstečajne nagodbe i 7 neisplaćenih plaća u 2012.god. Redovite isplate plaća su bile do travnja 2014. U međuvremenu smo napravili nekoliko prosvjeda i sad smo opet u štrajku.

Koji su vaši minimalni zahtjevi i kakve aktivnosti planirate dok se oni ne ostvare?

Sadašnji naši minimalni zahtjevi su bili; redovita isplata “minimalca” i isplata  bar jedne zaostale plaće kao dokaz dobre volje uprave, no mjesto toga oni počinju djeliti otkaze bez isplata zaostalih plaća i otpremnine. Daljnje aktivnosti je teško planirati, jer nemamo sugovornika, a bojim se eskalacije.

S obzirom da Konstruktor djeluje na više gradilišta širom Hrvatske koliko to otežava radničko organiziranje? Kako se mijenja stanej tvari od gradilišta do gradilišta?

S obzirom na razbacanost gradilišta imamo probleme komunikacije, a sva tehnologija ( telefon, fax, mail itd) je u rukama uprave i nama nedostupna ali nedamo se i komuniciramo o svom trošku. Na nekim gradilištima se vrši strašan pritisak na ljude u štrajku kao što su prijetnja otkazom, uskraćivanje hrane, vode, imputiraju nam da radimo za ” vanjskog neprijatelja” itd.

Kako je moguće da radnici po 10 mjeseci ne dobivaju plaću, a institucije ne poduzimaju ništa? Kolika je ovdje odgovornost države?

Glavni krivac je Država. Onaj tko ima u rukama zakone, pravosuđe, policiju, “mrkvu i batinu” je zaista kriv za sve što ne valja u društvu. Što god sam dublje u tomu, sve sam uvjereniji da Država, kapital i kriminal, nažalost, ruku pod ruku igraju u istom kolu.

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?