Podrška za štrajk vozača autobusa

Podrška za štrajk vozača autobusa

Neki dan su vozači-radnici Ubera najavili štrajk prvog dana školske godine, 9. rujna, sada Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske i Sindikat prometa i veza Hrvatske najavljuju štrajk upozorenja 23. kolovoza ali i mogući štrajk 9. rujna. Svakako je jedini učinkoviti način štrajka vozača – prekid prometa – zato i ovaj štrajk podržavam jer se temelji na realnom zahtjevima za povećanjem plaće, poštivanja uredbi, te upozorenju da se 30. studenog ukidaju sve potpore i subvencije te da nam prijeti ukidanje linija koje su ispod granice isplativosti čime mnoga radna mjesta postaju upitna.

Radnici - vozači traže i sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrima prometa, obrazovanja, financija i gospodarstva. Inače, prosječna plaća vozača na javnom linijskom prijevozu u 30 najvećih poduzeća se kreće tek od 2.969 kn do najviših 6.779 kn, što definitivno predstavlja niske plaće.

Štrajk je svakako prilika i da se vozači ujedine – jer ujedinjeni mogu postići puno više. Štrajk 7.000 radnika u sindikatima vozača uz štrajk sindikalno još uvijek neorganiziranih vozača-radnika Ubera kojih je ukupno oko 4.000 (iako ih je u štrajku upozorenja sudjelovalo tek 300-tinjak u Splitu) znači sigurno ispunjenje zahtjeva, pogotovu ako se odluče na blokadu prometnica, što je legitiman oblik prosvjeda vozača.