Gradska Skupština izglasala štetan „Sporazum“' o nadogradnji zagrebačkog pročišćivača

Gradska Skupština izglasala štetan „Sporazum“' o nadogradnji zagrebačkog pročišćivača

Piše: Zlatko Nikolić

Skupština Grada Zagreba, danas je u režiji gradonačelnika, zastupnika iz njegove stranke i koalicijskog partnera HDZ-a izglasala po stanovnike Zagreba izrazito štetan „Sporazum o razumjevanju“ s tvrtkom Zagrebačke otpadne vode d.o.o. oko nadogradnje zagrebačkog pročišćivača otpadnih voda. ZOV d.o.o. već dulje je koncesionar na zagrebački pročišćivač, te na leđima običnih platiša vode zarađuje abnormalne profite od 46 % godišnje prihoda ili pak u ukupnim sredstvima oko 180 milijuna kuna godišnje.

Upravo radi tog koncesionara stanovnici Grada Zagreba plaćaju svoje račune za vodu ovoliko visoko, a ugovorom koji će se po izglasavanju ovog „sporazuma“ potpisati između Grada i te privatne firme će cijene vodnih usluga u Gradu Zagrebu još više rasti. Ova odluka je bila ujedno i novo zaduživanje Grada, kako će Grad dio sredstava u kreditu za nadogradnju morati sam preuzeti, a takve obaveze će postići isključivo poskupljenjima i to od 2021. nadalje. Na istoj sjednici Skupštine imali smo i zaduživanje Holdinga i Zagrebačkog velesajma, za 150 odnosno 12 milijuna kuna, dok smo na sjednici Skupštine koja je bila prošli mjesec, zadužili direktno Grad za 350 milijuna kuna.

Koncesionar koji trenutno upravlja pročišćivačem navodno je izvukao golem profit od preko 2 milijarde kuna u posljednjih gotovo 20 godina, i sada umjesto da dio toga vrati društvu ulažući sam u podizanje pročišćivača na III. stupanj, gradonačelnik obavezuje Grad da ovu nadogradnju financira s preko 50 milijuna eura.

Rasprava oko ove točke je trajala više od sat i pol vremena i u nju se uključilo gotovo 15 zastupnika isključivo iz redova oporbe. Na pitanja, raspravu i argumentaciju koju su ti zastupnici u Skupštini iznijeli, od pozicije (Bandić 365 i HDZ) nismo čuli ništa, kao niti od strane predlagatelja - gradonačelnika koji nije bio prisutan. Sam prijedlog je iznijela pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić koja nije htjela odgovoriti niti na jednostavno zastupničko pitanje: koliko nam ovaj „sporazum“ na kraju donosi poskupljenje po krajnjeg korisnika? Poslije ovog sramotnog izglasavanja, a zapravo novog zaduživanja i novog ulaska u ugovor s koncesionarom koji je iz stanovnika Grada već izvukao ogroman novac, tri oporbena kluba, klub Lijevog bloka u kojom sudjeluje i Radnička fronta, Klub SDP-a i NHR-a te klub GLAS-a i HSU-a su napustili sjednicu.

Inače, ovaj slučaj dobro uprizoruje potpunu promašenost koncesioniranja bilo kakve javne usluge, ali i kreditnih zaduživanja za investicije u stranim komercijalnim bankama, kako je vrlo jasno da se stariji krediti pokrivaju novima i kako se takvim financiranjem samo dublje tone u dugovanja. Alternativa? Danas ukinut, no nekada vrlo aktivan instrument samodoprinosa zaslužan je za gradnju mnogih kapitalnih objekata u gradu i zemlji, poput Krčkog mosta, tunela Učke, Nacionalne i sveučilišne knjižnice, domova zdravlja u Centru i Kozari Boku, a njime se uredio i npr. Meštrovićev trg u Zapruđu. Građani su sami i to (direktno)demokratski odlučivali koji su to infrastrukturalni objekti koji se grade, i zatim odvajali od svojih plaća određeni postotak za neku investiciju. Dakle nije bilo kredita ni dugoročnih zaduživanja, niti koncesija i koncesioniranja radi kojih će se onda plaćati skuplje javne usluge. A ogroman ekstra profit koji su tvrtke u vlasništvu ZOV-a izvukle, smo kao Grad mogli uložiti u vlastitu vodovodnu mrežu koja je u katastrofalnom stanju, koja radi ogromne gubitke vode i kako nam se ne bi događao slučaj Novog Zagreba, kada su prije koji dan desetci tisuća stanovnika ostali bez pitke vode.