Izjava Radničke fronte Istra: odlučno "NE" reviziji povijesti i bujanju klerofašizma

Izjava Radničke fronte Istra: odlučno "NE" reviziji povijesti i bujanju klerofašizma

Ustašoidni cirkus je stigao i u Pulu. U pulskoj je Crkvi Sv. Ivana Krstitelja za 22. veljače 2019. najavljena promocija revizionističke knjige Romana Leljaka "Mit o Jasenovcu".

Roman Leljak već dulje vrijeme putuje Hrvatskom gdje ga ugošćuju desničarski i crkveni krugovi. Njegov lik i djelo popularni su iz jednog jedinog razloga zato što negira genocid i ustaški zločin u Jasenovcu. Iako je prije koji dan kardinal Bozanić osudio zločine počinjene tijekom holokausta, njegovi podređeni širom otvaraju vrata svojih ustanova za ovog poricatelja zločina počinjenih nad Srbima, Romima, Židovima i antifašistički nastrojenim Hrvatima.

Radnička fronta Istre podsjeća na broj 83145. Upravo je taj broj jednak pojedinačnom popisu ubijenih u koncentracijskom logoru Jasenovac. Zadnji val revizije povijesti i rehabilitacije ratnih zločinaca i zločinačkog ustaškog pokreta traje već nekoliko godina. U ovaj projekt uključeni su mnogi, a kao što vidimo na ovo nije imuna niti Vlada, pojedine braniteljske udruge i dio katoličkog svećenstva što je posebno degutantno, baš kao i rehabilitacija četničkog pokreta koju na području Srbije provode nazadne nacionalističke opcije na vlasti i opoziciji te dio pravoslavnog svećenstva.

Od vlade čiji ministar pokapa fašističke vojnike uz državne počasti ne očekujemo da će ovakve pojave i falsifikatore osuditi, već samo još fino financijski pokriti. Crkva pak po cijeloj Hrvatskoj ovakvim manifestacijama ultradesničara i neofašista redovito ustupa prostor i infrastrukturu. Od tih aktera ne možemo očekivati puno.

No ovim putem pozivamo lokalne zajednice, općinske i gradske uprave, sve slobodoljubive ljude da u svom mjestu na pojavu ovakvih događanja reagiraju i svim rasploživim sredstvima osude reviziju povijesti i bujanje klerofašizma. Poricateljima Holokausta ne smijemo dati da u našemu gradu slobodno predstavljaju svoje nakaradne "ideje" i iskrivljuju historijske činjenice.

83145 ubijenih u logoru Jasenovac i milijuni ljudi pobijeni u cijeloj Evropi zbog rase, vjere i narodnosti zahtijevaju da na ovakve pojave ujedinjeno reagiramo, da ih odlučno osudimo i uklonimo iz javnog prostora te da ih još jednom, ovaj put zauvijek, pospremimo na smetlište povijesti, gdje i pripadaju po svakom kriteriju čovječnosti i civilizacije.

Radnička fronta Istra