Članci

Međunarodna podrška radnicima brodogradnje u njihovoj borbi

  • 13. 09. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

Prenosimo neke od međunarodnih poruka podrške i solidarnosti radničkih stranaka i borbenih sindikata radnicima i radnicama brodogradnje u njihovoj trenutnoj borbi.

“Dragi radnici i radnice Uljanika, drugarice i drugovi,

Socijalistička alternativa Kanade u potpunosti podržava vaše zahteve za isplatu zaostalih plata kao i za očuvanje Uljanika - jednog od najvažnijih preduzeća u istoriji moderne Hrvatske.
Vaša borba je također borba za dostojanstvo radničke klase kako Pule, Istre i Hrvatske, tako i celog sveta. Nadamo se da ćete istrajati u vašoj borbi i ostvariti sve svoje zahteve uprkos otporu od strane vladajuće klase Hrvatske i hrvatskih buržujskih političara. Takodje se nadamo da će radnička klasa Hrvatske izraziti podršku i solidarnost sa vašom borbom.

Solidarno,
Daniel Petrović (za Socijalističku alternativu Kanade)

[Socijalitička alternativa Kanade (Socialist Alternative Canada) je članica Komiteta za radničku internacionalu (Committee for Workers International). Naši drugarice i drugovi iz Socijalističke leve partije Austrije (SLP) redovno sarađuju sa Radničkom frontom]”.

 

"Sestre i braćo,
izražavamo solidarnost s vašom borbom - do pobjede!

Anton McCabe (Nacionalni sindikat novinara, UK i Irska, Predstavništvo Sjeverne Irske)"

 

„Drage drugarice i drugovi,
Saznali smo za vašu borbu preko internacionalne organizacije Komiteta za radničku internacionalu. Vi i mi, i radništvo diljem svijeta, suočavamo se s istim napadima: povremenim poslovima, niskim plaćama, rezovima u sektoru javnih usluga, otkazima, zatvaranjima itd. Bogati se bogate, a radnice i radnici postaju sve siromašniji. Jasno je da je borba jedini način da obranimo naše klasne interese jer ako se ne borite - uvijek gubite. Radnička klasa se mora organizirati i boriti. Radnice i radnici trebaju ojačati naše međunarodne veze kako bi zaustavili napad vladajućih i postigli naš socijalistički cilj.
Borba se nastavlja!
Šaljemo vam podršku u ime Izquierda Revolucionaria (CWI/CIT, Španjolska), ogranka španjolskog brodogradilišta Navantia-Ferrol.
Solidarno!

Xaquín García Sinde”

 

„Dragi drugovi i drugarice,

Mi smo brodograditelji iz Ferrola, glavnog grada brodogradilišnog područja u Galiciji (sjeverozapadna Španjolska) i suočeni smo s istim napadima kao i vi. Više od 4000 ljudi radi u brodogradilištu Navantia – najvećem brodogradilištu u Španjolskoj. Prije 20 godina bilo je 14.000 radnika. Tisuće radnih mjesta je izgubljeno. Također smo borbeni sindikalni aktivisti CCOO-a (Radnički savjeti) – najvećeg sindikata u Španjolskoj. Nastavite se boriti!
Solidarno!
Javier Losada, Diego Costoya i Vicente Ferrer,
članovi Izvršnog komiteta ogranka CCOO- a brodogradilišta Navantia-Ferrol“

 

„Sindikalno vijeće Nottinghamhirea, Mansfielda i Nottinghama predstavlja članove sindikata brojnih industrija na tom području. Na našem skupu ovoga tjedna čuli smo za hrabru borbu radnika brodogradilišta u Puli i Rijeci. Šaljemo vam solidarne pozdrave i našu podršku u vašoj borbi za isplatu neisplaćenih plaća i ostavku sadašnje uprave.
U Britaniji smo doživjeli brojne primjere u kojima je privatizacija dovela do najnižih plaća i najgorih radnih uvjeta za radnike dok veliki biznismeni gomilaju veliki profit.
Podržavamo vaše zahtjeve da brodogradilištima trebaju upravljati radnici u interesu radnika i lokalne zajednice.

Solidarno!
Liam Conway (Radnički savjet Nottinghama i Mansfielda)"