Članci

Izjava Radničke fronte povodom jučerašnjeg prosvjeda brodograditelja Uljanika i 3. maja

  • 28. 08. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

 

Jučerašnji dan je pokazao da još ima nade za radnice i radnike u Hrvatskoj. Više od tisuću ljudi na Markovom trgu u Zagrebu, na radničkom prosvjedu radnika brodogradilišta Uljanik i 3. maj, pojava je koja se duže vrijeme nije vidjela. Radnici iz Rijeke i Istre dojurili su autobusima u Zagreb, odlučno, ljutito i dostojanstveno pokazati što misle o sadašnjem lošem stanju u njihovim tvornicama, brodogradnji i vlastima. Došli su pokazat da neće tolerirati daljnje ignoriranje, zavlačenje i poigravanje s njihovim sudbinama. Svima nama koji smo bili prisutni, srca su puna, a šaka stisnuta, baš onako kako treba – radnički borbeno. HVALA VAM BRODOGRADITELJI NA TOME!

Nažalost, potpore iz Zagreba nije bilo mnogo. No, ne treba nikome zamjerati, jer prosvjed se nije stiglo promovirati, a kamoli organizirati veća skupina ljudi, pogotovo u radno vrijeme. Drugi put će biti puno, puno bolje! Sigurni smo u to.

Delegacija sindikalista i radnika koji su obavili razgovore s članovima Vlade RH objavila je obećanja Vlade da će ovaj tjedan biti “osigurana” (ne nužno odmah i isplaćena) sredstva za dvije plaće, da će sindikati i dalje štrajkati do isplate plaća, da su svi suglasni kako ova uprava Uljanika treba otići, da će se sjednica Vlade RH u rujnu održati u Puli te da je restrukturiranje i održivost brodogradnje nužnost.

Radnička fronta smatra da se navedenim razgovorima nije napravilo skoro ništa. Sve je ostalo na već puno puta viđenom: obećanjima i deklarativnim izjavama sa svrhom kupovine vremena. Naime, za potvrdu svoje zarađene plaće radnici ne bi trebali dolaziti u Zagreb, već odgovorni trebaju novcem doći k radnicima i moliti ih da im ne zamjere na kašnjenju.

Na kraju, čuli smo i poznatu izjavu o restrukturiranju kao nužnosti za održanje brodogradnje. Sama riječ restrukturiranje, kod nas se prije može povezati s otpuštanjem i privatizacijom, nego sa održivosti bilo čega pa tako i brodogradnje.

Jedino korisno što je ostvareno odlaskom u Zagreb, ali ujedno i NAJVAŽNIJE je pokazivanje SPREMNOSTI RADNIKA NA SVE u zaštiti svojih prava!

Što se Radničke fronte tiče, i nadalje ćemo sudjelovati i poticati:

- jedinstvo sindikata i ustrajnost u ovom štrajku do isplate plaća, ali i svim budućim štrajkovima koji će biti potrebni
- kontinuirane javne prosvjede do smjene lošeg rukovodstva u brodogradilištima, a ako treba i glavnih sukrivaca - lokalnih vlasti
- informiranje i uključivanje radnika u sva iole bitna događanja, kao i u rad Nadzornog odbora
- trajnu borbu za očuvanje brodogradnje kao STRATEŠKE industrije, SVIM METODAMA: štrajkovima, smjenama rukovodstva i vlasti, državnim potporama, nacionalizacijom...

Ovoga puta molimo sindikalne čelnike da samo osiguraju infrastrukturu, a glavnu riječ prepuste radnicima, umjesto da im isključuje mikrofon kada završe svoje govorancije.

Radnička fronta je spremna i sigurno će sudjelovati u dovođenju puno šire javnosti, kao i posredovati da se u borbu solidarno priključe i drugi borbeni sindikati.

Do tada, vidimo se na ulicama Pule, a nadamo se, uskoro i nekih drugih gradova.

Ako ovo jučer nije bila pobjeda, onda idemo zajedno IZ PORAZA U PORAZ, DO KONAČNE POBJEDE!