Članci

Reklamiranje Thompsona ispred prvog ustaškog logora "Danica" kod Koprivnice

  • 19. 08. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

Autor: D.C.

Da Hrvatska usprkos antifašističkoj preambuli svoga Ustava postaje fašistička zemlja, to je već općepoznato. Na svakom koraku u Hrvatskoj, svakodnevno, svjedočimo novim primjerima fašizacije zemlje. U fašizaciju su većinom uključeni kapitalistički, klerikalni i veteranski krugovi. Svaki na svoj način i iz svoga interesa. Pored njih, aktivno su u proces fašizacije uključeni i estradni krugovi. Pojedini hrvatski pjevači kroz svoj glazbeni angažman, pozivajući se na kvazidomoljublje i državotvornu mitologiju, itekako efikasno promoviraju fašizam. Najnoviji dokaz te tvrdnje može se pronaći upravo u slučaju kontraverznog pjevača hrvatske desnice Marka Perkovića Thompsona - poznatoga u Hrvatskoj i Evropi po veličanju ustaštva. Uoči svoga koncerta koji je održan ovoga vikenda u Koprivničkim Bregima kod Koprivnice, njegovi sponzori su se pobrinuli da ga reklamiraju i na krajnje neprimjerenim mjestima.

Naime, njegov veliki plakat (na slici) postavljen je u neposrednoj blizini ulaza u zloglasni prvi ustaški logor "Danica" kod Koprivnice. Kroz logor "Danica" te prve ustaške klaonice u NDH, što dokazuje krajnju morbidnost i nehumanost čina postavljanja Thompsonove reklame, prošlo je 5600 logoraša, većina njih je doživjela okrutne torture ta završila kasnije ubijena u logoru Jasenovac, Jadovno i Auschwitz. Za oko troje ljudi utvrđeno je da su u logoru ubijeni, a pretpostavlja se stradanje još oko desetero logoraša. Prema prijeratnim jugoslavenskim izvorima spominje se 200-300 žrtava. Te užasne povijesne činjenice, nažalost, nisu poznate ili su potpuno negirane od strane privatne tvrtke zaslužne za postavljanje Thompsonova plakata ispred logora "Danica". Također, te iste činjenice, očito ništa ne znače ni koprivničkoj gradskoj vlasti, koprivničkom SDP-u te koprivničkom Udruženju antifašističkih boraca i antifašista (UABA). Svi oni su ostali slijepi i nijemi na ovaj necivilizirani postupak. Nije se oglasio nitko od "velikih" antifašista iz redova gradskog SDP-a i njihovih antifašističkih udruženja. Ponovno, po tko zna koji put sramno su kapitulirali pred pojavom fašizma i navale domaćeg i stranog krupnog kapitala koji uništava Podravinu i ostatak Hrvatske. Jedina iznimka, nažalost, kada su pitanju ove "antifašistički" oportunisti, bio je Mladen Kešer. Kešer se kao načelnik Općine Kalnik i predsjednik SDP-a Koprivničko-križevačke županije obratio pripoćenjem za javnost u kojemu je Thompsonu poručio da pripazi na repertoar pjesama koje će izvoditi u Koprivničkim Bregima - naglašavajuću u tekstu priopćenja blizinu ustaškog logora "Danica" te potrebu iskazivanja pijeteta prema njegovim žrtavama. Isto tako, Thompsonove fanove pozvao je na mir i kulturu te im predložio da "umjesto crnih obuku bjele majice i tako šire ljubav, a ne mržnju". Ubrzo nakon objave ovog Kešerovog priopćenja na portalu Prigorski.hr, na društvenim mrežama je započela bjesomučna hajka lokalne desnice. Kešera se prozvalo "izdajnikom" i "neprijateljem" Hrvatske te ga se na razne načine vrijeđalo i otvoreno mu prijetilo.

I ovaj podravski koncert Thompson je započeo ustaškim pozdravom "Za dom spremni". Ne treba se čuditi ni ustaškoj ikonografiji u publici i drugim ustaškim parolama i obilježjima. Kao i dosad, policija neće uredovati, sudovi neće kažnjavati, a nova i još jača mržnja ostat će posijana i u podravskom kraju. Istom onom u kojemu se Thompson kao ustaška estradna ikona, sasvim slobodno i javno, već danima reklamira ispred logora "Danice", najstarije i prve ustaške klaonice u zločinačkoj NDH.