Članci

Sukobi u SDP-u – a gdje je ideologija?

  • 09. 07. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

Piše: Mate Kapović

Unutarstranački sukobi u SDP-u mogli bi uskoro dovesti do raspada stranke i nastanka nekakvih, recimo, Hrvatskih socijaldemokrata (to bi bilo očekivano ime za novu stranku). Ono što je sigurno oko tih sukoba jest da u njima nema ni trunke ikakvih ideološko-programskih razlika. Nijedna frakcija nije niti jednom riječju rekla išta kritički o suštinskim stavovima one druge.

Razlike su, naime, isključivo klikaško-tehnokratske. S jedne je strane riječ o sukobu dviju klika - ugrubo govoreći, ostataka milanovićevske i bernardićevske klike (s pridruženim prigodnim oportunistima) i borbi za moć u stranci.

S druge strane je riječ o čistoj unutarstranačkoj tehnokraciji - ocjenjivanoj prema rezultatima u anketama. Dio stranke, većinom oni koji su i inače u frakcijskoj nemilosti (ekipa koju je Milanović stavljao na liste i oni koji nisu Bernardića podržavali u izboru za predsjednika), smatra, sasvim opravdano, da trenutni predsjednik loše vodi stranku, što rezultira slabljenjem javne podrške.

Berina ekipa ne bi baš da se Beru smijeni i da izgube moć, nakon što su ga doveli na vlast, ali ne znaju ni sami što bi. Sâm Bero valjda stvarno vjeruje da su ankete lažne i da će postati premijer.

Ono što je sigurno, da ponovimo, jest da u svemu tome nema ni trunke ideologije. Simptomatično.