Članci

Prva pobjeda Radničke fronte u Gradskoj skupštini u Zagrebu!!!

  • 09. 05. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

Nakon nešto manje od godinu dana kako RF u zagrebačkoj Gradskoj skupštini ima svoje rotacijske predstavnike, dokazali smo da to što ondje žestoko za govornicom Skupštine i u medijima branimo radnička prava nije jedino što radimo.

Dokazali smo da osim pukog govora znamo i predlagati konkretna rješenja. Dosad su nam, naravno, naše prijedloge redom odbijali, kako pozicija to obično uvijek čini, no sada smo dokazali da znamo prijedlog ne samo napisati, nego ga i progurati kroz proceduru, vješto koristeći frakcijske nesporazume u poziciji.

Politički protivnici i zlonamjernici, kojima se ne sviđa to što se RF bori za prava radništva i "maloga" čovjeka, uvijek su nam zlurado prigovarali da RF samo priča, a u praksi ništa ne radi. Sada smo vrlo konkretno pokazali da to nije tako.

Gradska skupština je na prijedlog RF-a (kroz klub Lijevog bloka) izglasala prijedlog da se pomogne radnicima upropaštenih firmi otkupom radničkih potraživanja u iznosima komunalnih naknada koje su te tvrtke već platile Gradu.

To znači da će svi radnici kojima se duguju zarađene plaće, a čije su firme u stečaju, potencijalno dobiti bar nešto od svog novca. Konkretno, radnice/i Diokija i Kamenskog dobit će sve skupa 5 milijuna kuna natrag*.

Ono što je u ovome svemu najbitnije naglasiti jest da RF ništa od ovoga nije učinio "odozgo", kao nekakvu milost prema radnicima. Ovo što smo u Skupštini izborili, izborili su upravo samo radnici - konkretno, radnici Diokija članovi RF-a, koji su, skupa s drugim članovima RF-a, iznijeli većinu posla koji je stajao iza usvajanja ovog prijedloga.

RF nije stranka koja pretendira odozgo populistički govoriti, tu i tamo nešto napraviti i tako tražiti radničke glasove kako bismo osigurali fotelje za sebe - RF se protivi foteljašenju i upravo se zato naši predstavnici u Skupštini rotiraju svakih pola godine.

Ideja RF-a je da bude kanal kroz koji će svi radnici, uz pomoć naše organizacije, moći pokušati izboriti se za svoja prava. Sada smo dokazali da to znamo i možemo. Bez radnika Diokija, naših članova, koji su se tako izborili i za se ali i za druge radnike u istoj situaciji, ničega od ovoga ne bi bilo.

Ovo je samo početak. Pozivamo sve radnike koji imaju bilo kakvih problema da nam se jave i da se zajednički probamo kroz Gradsku skupštinu i druge kanale izboriti za svoja prava i pravednije društvo.

 

 

 

 

 

____________
* https://www.portalnovosti.com/pet-milijuna-kuna-za-radnike-diokija-i-kamenskog