Članci

Trebaju li radnici biti marljivi i savjesni

  • 05. 05. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

Piše: Drago Markiša

Često ćemo u životu ili medijima naići na mišljenje da radnici trebaju obavljati svoj posao savjesno, odgovorno i marljivo. No je li tome doista tako? Vrijedi li to stvarno uvijek i u svim slučajevima?

Da, možemo se složiti, obavlja li netko za društvo bitan i koristan posao - bio to posao učitelja, liječnice ili smetlara - naravno da treba biti savjestan, odgovoran i marljiv. Obrazovanje, zdravlje i javna čistoća su iznimno bitne stvari.

Međutim, nisu svi poslovi takvi. Što je npr. s većinom ljudi koji su prisiljeni raditi dosadne, naporne i zatupljujuće poslove za nekog kapitalista? Što npr. s radnicom na blagajni u trgovačkom lancu koja radi za crkavicu, kojoj se ne plaćaju prekovremeni, koju se na poslu zlostavlja? Što s radnicima koji su zaposleni prekarno i nestalno, kojima se plaće ne isplaćuju na vrijeme, kojima ne plaćaju doprinose, prema kojima se šefovi ponašaju kao prema stoci? Što sa svima nama koji radimo u kapitalističkom (privatnom) sektoru, a gdje su radnička prava i normalne plaće iznimka a na pravilo?

Zašto bismo prihvaćali da moramo biti savjesni, odgovorni i marljivi radimo li za nekog tajkuna? Zašto bismo radili savjesno, odgovorno i marljivo samo zato da bi gazda kupio još jedan mercedes ili kupio drugu vilu na Jadranu? Zašto bi radnica nekog tajkuna marljivo radila da bi se vlasnik firme i dalje bogatio na njezinoj grbači?

Nije li u takvom slučaju razumnije raditi što se manje može? Zašto se truditi? Zašto u ekonomiji koja se temelji na izrabljivanju radništva biti savjestan, marljiv i odgovoran (uz iznimku zanimanja koje spomenusmo na početku)?

Priče o marljivosti su kapitalistička propaganda. Radnici se nemaju što trsiti da bi svojim šefovima osiguravali što veći profit. Kao što vlasnici privatnih poduzeća gotovo nikad ne daju veće plaće, nego što to apsolutno moraju, isto tako ni radnici ne trebaju imati nikakvih skrupula prema svojim izrabljivačima - trebaju raditi što je manje moguće.