Članci

Plati ili umri!

  • 30. 04. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

Ovdje gdje se sada nalazimo se, od sredine 2014. godine kada je odabran izvođač radova, gradi nova pulska bolnica. Završetak radova je najavljen za kraj ove godine, no hoće li tome biti tako tek trebamo vidjeti.

I dok niče novo zdanje, javno zdravstvo, pa tako i ovo pulsko suočeno je se ogromnim dubiozama.

Svi smo se bar jednom suočili s višesatnim čekanjima na snimanje, rendgene i sl., čekanje mjesecima na specijalističke preglede, operacije… Duge liste čekanja nisu slučajne i uglavnom nisu posljedica nemara ili neznanja. Takve stvari su posljedica sustavne državne politike kojom se, polako ali sigurno, nastoji potkopati i uništiti javno zdravstvo, kako bi manjina mogla ostvarivati profit od privatnoga zdravstva. Razlog zašto se toliko čeka je u tome što vas se time nuka da izlaz potražite u privatnom sektoru. Ne možete toliko čekati na slikanje zuba? Otiđite privatniku! Ne možete čekati par mjeseci na pregled? Otiđite privatniku! Ne možete čekati po godinu dana na operaciju? Otiđite u privatnu kliniku!

Kad jednom, zbog svega toga, prevlada nezadovoljstvo javnim zdravstom koje je sve lošije i lošije, a javnost i zdravstveni djelatnici sve nezadovoljniji - neoliberalna će država to iskoristiti kao razlog da tom istom javnom zdravstvu daje još manje sredstava. Pa će onda usluga biti još lošija, a nezadovoljstvo još veće. I onda ćemo na kraju ostati bez javnog zdravstva i svaki ćemo posjet doktoru morati basnoslovno plaćati. A što je s onima koji za to nemaju novca? Neka crknu.Da HDZ-ovac i ministar zdravstva Milan Kujundžić puše u isti rog kao i pulski gradonačelnik Boris Miletić, istarski župan Valter Flego ili ravnateljica javne Opće bolnice Pula Irena Hrstić vidljivo je iz nedavnog njihovog pulskog ukazanja na otvorenju privatne Specijalne bolnice Medico u sklopu Poliklinike Peharec.

Umjesto da nositelji javnih funkcija brane javno zdravstvo koje bi bilo dostupno svima pod jednakim uvjetima bez obzira na bogatstvo i da je u načelu za krajnjeg korisnika brzo, učinkovito i besplatno, umjesto da se zalažu da moto ove privatne Specijalne bolnice “U jednom danu, na jednom mjestu” bude praksa unutar javno-zdravstvenog sustava, oni “sline” nad još jednom poduzetničkom inicijativom koja će bogatima omogućiti da plate najbolju moguću zdravstvenu skrb, dok obespravljene mase takvu skrb mogu samo sanjati.

Upravo je u toku javno savjetovanje (internetsko) o novom prijedlogu Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Ovim ministar Kujundžić predlaže daljnju privatizaciju primarne zdravstvene zaštite. Tim će obiteljski lječnici postati privatni poduzetnici u javnim prostorima, naplaćivat će svoj rad I pružene usluge od HZZO, bit će Im zagarantiran prihod. Kao poduzetnici će više bit posvećeni uspješnosti svojeg biznisa nego zdravlju pacijenata. Bit će tu I bezbroj nepotrebnih specijalističkih pregleda I kontrola, jer će im time rasti prihodi. Država time odustaje od osnovne zadaće pa brigu o zdravlju ljudi prepušta privatnim poduzetnicima. Novi prijedlog zakona ne temelji se ni na jednoj relevantnoj studiji koja bi dokazala uspješnost dosadašnjih privatizacija u javnom zdravstvu.


U zemlji u kojoj preko 315.000 umirovljenika ima mirovinu manju od 1.500 kuna a čak 600.000 umirovljenika ili njih 52.5.% od ukupnog broja umirovljenika ima mirovine niže od 2.180 kuna (što je linija siromaštva), voditi politiku privatizacije javnog zdravstva je direktni atak na umirovljenike, koji ni danas ne mogu kupiti potrebne lijekove (koji prečesto nisu na listi HZZO-a). Ne, privatizaciji.

To srozavanje javnog zdravstva i neoliberalna agenda postupne privatizacije zdravstva ogleda se u još jednom primjeru.

Dok ravnatelj županijskog zavoda za hitnu medicinu, zbog opseg posla na razini Zavoda koji je u ljetnim mjesecima povećan i za 30%, apelira na hotelijerske kuće i na sve koji se turizmom bave i koji računaju na hitnu medicinsku službu koju često zovu, a koja ima svoje kapacitete da participiraju zajedno s gradovima i općinama u sufinanciranju nadstandarda hitne pomoći, oni koji bi trebali braniti sustav javnog zdravstva na to okreću glavu.

Mi u RF-u Istre smatramo da hoteljerske kuće i turističke zajednice moraju u potpunosti financirati potrebe organiziranja zdravstvene skrbi za potrebe turističke sezone pri javno-zdravstvenim ustanovama jer je sistem javnog i svim dostupnog zdravstva za lokalno stanovništvo i bez povećanja opsega posla zbog turizma uvelike ugrožen.

Neprihvatljivo je da u tom smislu hoteljerske kuće (uglavnom u privatnom vlasništvu) zgrću milijunske profite na grbači uglavnom potplaćene i obespravljene radne većine, a istovremeno parazitiraju i na uslugama javnog zdravstva.

Očuvanja javnog dobra, javnih komunalnih usluga, školstva i u konačnici zdravstva zadnja je linija obrane koju treba braniti svim raspoloživim sredstvima.

Borba se nastavlja!