Članci

Hoće li doći do odljeva mladih laboratorijskih mozgova? - prosvjed studenta medicinsko laboratorijske dijagnostike

  • 06. 04. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

U srijedu, 4. travnja 2018. u 12:00, na autobusnom kolodvoru u Osijeku, voditelji inicijative „Studentske diplome jednako vrijede”, studenti Medicinskog fakulteta u Osijeku i Radna skupina za pitanja definiranja djelatnosti magistara MLD-a, održali su konferenciju za medije. U svojim obraćanjima ukazali su na sukob interesa ministra Kujundžića zbog kojeg studentske diplome s Medicinskog fakulteta ne vrijede jednako.

Nekoliko stotina sadašnjih i budućih magistara medicinsko laboratorijske dijagnostike s Medicinskog fakulteta u Osijeku su žrtve sustavne diskriminacije, neravnopravnosti radnog zakonodavstva, zbog sukoba interesa ministra Kujundžića, čime im se krše Ustavom zajamčena prava, kao i direktive i propisi Europske unije.

Ministar Kujundžić je izvanredni profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, smjeru medicinske biokemije. Njegovi studenti i magistri medicinske biokemije protive se priznavanju magistara MLD-a (medicinsko laboratorijske dijagnostike) s Medicinskog fakulteta u Osijeku jer bi priznavanjem ukinuli svoj monopolski položaj na tržištu rada.
Medicinski biokemičari, štiteći svoj monopolski položaj, do nedavno su se protivili i liječničkoj specijalizaciji laboratorijske medicine u Hrvatskoj.

Danas smo svjedoci kako nema dovoljno visokoobrazovanog laboratorijskog kadra, što za posljedicu ima zatvaranje laboratorija diljem Hrvatske: u Pločama, Murskom Središću, Prelogu, Donjem Kraljevcu, Čabru, Vrbovskom, Makarskoj, itd. što izravno najviše pogađa krajnje korisnike zdravstvenog sustava – pacijente. Pitamo se do kada ćemo biti žrtve političkog lobija manjine?!

Primjerice, u Bjelovarsko- bilogorskoj županiji nalaze se 4 laboratorija čiji je voditelj ista osoba, a oni su udaljeni 50 km jedan od drugog. To su Garešnica, Daruvar, Čazma i Grubišno polje. Zašto je jedino u Hrvatskoj moguće da jedna osoba može istovremeno biti fizički u 4 laboratorija i primati plaću na 4 strane? Dok istovremeno više stotina magistara MLD-a, koji su obrazovani za vođenje laboratorija, čekaju da im se diploma prizna i da mogu početi raditi.
Ministarstvo zdravstva, na čelu s ministrom Kujundžićem, nije ažuriralo nadležne zakone (Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o djelatnostima u zdravstvu) očigledno zato što ministar zastupa osobne interese malog broja svojih studenata na štetu ostalih studenata Medicinskog fakulteta u Osijeku.

9d9775e8d907ba16ee2a46f75889d3b8f381fd6a

Od svih laboratorijskih djelatnosti jedino je medicinska biokemija regulirana zakonom, a upravo na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu radi ministar zdravstva, Milan Kujundžić. Stoga, jednostavno je za zaključiti, ako želite biti jednaki pred zakonom morate zaposliti ministra na svom fakultetu. U suprotnom: „Uzalud vam trud svirači.”
Apsurdno je da Republika Hrvatska jedina u Europskoj uniji ne priznaje diplome MLD-a (medicinsko laboratorijske dijagnostike). Istovremeno, Republika Hrvatska priznaje diplome MLD-a (medicinsko laboratorijske dijagnostike), ali samo ako su stečene u bilo kojoj zemlji Europske unije osim u Hrvatskoj.

Dakle, svi stranci iz Europske unije s diplomom MLD-a mogu raditi u Hrvatskoj dok hrvatski akademski građani, s istom diplomom koje školuje država na Medicinskom fakultetu, ne mogu raditi u svojoj zemlji.
Poliklinika Jergović u Poreču otvorila je radno mjesto za medicinskog biokemičara ili magistra medicinsko laboratorijske dijagnostike. No, nakon žurne reakcije nadležnih institucija, promptno su iz naziva radnog mjesta izbacili magistra medicinsko laboratorijske dijagnostike. Tu je jasna poruka svima. Radi se o sustavnoj diskriminaciji MLD-ovaca s jasnom porukom da oni nisu potrebni Hrvatskoj.

Studenti Medicinskog fakulteta pojavili su se s flasterima na ustima jer su željeli pokazati da ih se pokušava ušutkati i zastrašiti, zbog osobnih interesa pojedinaca, iako samo žele da njihova diploma magistara u Hrvatskoj jednako vrijedi.
Kod rasprave u Saboru na temu statusa magistara MLD-a, premijer Plenković je izjavio da medicinsko laboratorijski dijagnostičari mogu raditi u školama i fakultetima. To je suludo, jer oni nisu nastavnici, nego zdravstveni djelatnici. A uz to im država, s jedne strane onemogućava rad u struci, a istovremeno predlaže da svoje iskustvo, koje nemaju i ne mogu skupiti, prenose na buduće generacije zdravstvenih djelatnika.

Studenti Medicinskog fakulteta, kao i mnogi mladi ljudi, žele ostati živjeti i raditi u Hrvatskoj i zbog toga ne žele šutjeti na sustavnu diskriminaciju, neravnopravnost radnog zakonodavstva, sukob interesa ministra Kujundžića, kršenje Ustavom zajamčenih prava te kršenje direktiva i propisa Europske unije.

99a96a958029ac96322ec5ded1b8a1ef094d559e

Zaključili su kako ministar Kujundžić, favoriziranjem svojih studenata, svjesno diskriminira više stotina sadašnjih i budućih magistara MLD-a i poručuje im kako svoju budućnost trebaju pronaći izvan Hrvatske.

Ministru su poručili: „Mi mladi, zajedno, poručujemo ministru da nećemo šutjeti. Mi volimo Hrvatsku i želimo ostati i raditi u Hrvatskoj!”

ce3a30c59c63332914a0b862b950b45bec317153