Članci

Solidarno za Siriju!

  • 06. 04. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

Još jednom vas pozivamo na današnji Prosvjed: Solidarno za Siriju i donosimo prijevod izjave podrške koju smo uz ostale ljevičarske političke organizacije potpisali tijekom međunarodne skupštine koja je održana u Barceloni 19. i 20.siječnja ove godine. Dokument je potpisan s Kurdskim nacionalnim kongresom uoči nove turske invazije na Siriju.

Solidarno!

 

Zaustavite turski rat protiv Kurda i obranite Afrin

Sedmogodišnji unutarnji konflikt u Siriji se bližio kraju. No, pretvorio se u međunarodni rat sa stotinama tisuća ubijenih te milijun izbjeglica. Turska vlada pod vodstvom Recepa Tayyipa Erdogana, zajedno sa Al Qaedom (Heyet Tahrir El Şam), ISIS-om te ostalim salafističkim grupacijama, priprema vojnu operaciju za napad na Afrin, Kurdski grad (kanton) u Sjevernoj Siriji. To će označiti početak novog krvavog sukoba koji bi regiju mogao povući u obnovljenu katastrofu; glad, ubijanje djece, protjerivanje lokalnog stanovništva te u još jednu humanitarnu krizu. U okviru međunarodnog zakona ova operacija je definirana pod kategorijom „operacija za invaziju“ (“operation for invasion”).

2017., Raqqa, glavni grad tzv. ISIS-a, oslobođen je od strane međunarodne koalicije koja uključuje SDF (sačinjen od kurdskih i arapskih snaga). To je bio početak kraja ISIS-a. Ova nova situacija, u kojoj se bliži kraj zastrašujućim ratnim razaranjima diljem Sirije, napokon je dovela do političkog dijaloga s ciljem uspostavljanja mira u regiji. Bilo kakvi napadi turske vojske na kurdski grad Afrin samo će pokrenuti još jedan krvavi sukob.

Najsigurnija i najstabilnija područja Sirije su regije koje su pod administracijom Kurda i njihovih saveznika. Jedan od tih kantona je Afrin. Afrin je bio sigurna zona od početka rata, oslobođen svih konflikata i razaranja. 

Niti kanton Afrin, niti druge kurdske regije u Sjevernoj Siriji nisu nikada napale ili prijetile napadom na Tursku. Zapravo, Turska je proteklih godina neprestano prijetila i napadala sela i mjesta. Prema međunarodnom zakonu, turske akcije su definirane kao “napad na suverenu državu”, invazija na njihovu zemlju te neisprovocirani napad na njihove civile. Ovaj čin je primjer dugovječnog turskog neprijateljstva prema kurdskoj zajednici.

 

Naši pozivi i zahtjevi prema međunarodnoj zajednici:

• Afrin je bio jedna od najstabilnijih i najsigurnijih regija u Siriji proteklih pet godina. S time na umu, grad je primio toliko međunarodno raseljenih ljudi koliko i sam ima stanovnika. UN i međunarodna koalicija moraju osigurati daljnju stabilnost i sigurnost Afrina. Afrin se mora obraniti od vanjskih napada. 
• Afrin nije prijetnja Turskoj i nije napao nikoga. Turska vlada napada Afrin jer je protiv Kurda i kurdskih uspjeha. Ove činjenice se ne smiju zanemarivati i napad Turske se mora zaustaviti.
• Rusija, koja je odgovorna za zračni teritorij Afrina, ne smije biti promatrač turskih napada i mora spriječiti svaku pojavu agresije.
• Napadi turske vlade protiv Afrina, Rojave i Sjeverne Sirije u cjelini idu na ruku ISIS-u i ostalim salafističkim grupacijama. Međunarodna koalicija protiv ISIS-a mora poduzeti preventivne mjere protiv toga te spriječiti napad turske vojske.
• Turska vlada je okupacijska snaga u Siriji. Međunarodna zajednica ne smije biti promatrač u toj situaciji, a tursku vojsku treba istjerati sa sirijskog teritorija.