Članci

Kako kapital podvaljuje svoj profit pod društveni interes

  • 02. 04. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

Načini na koje kapital svoju želju za maksimizacijom profita lažno predstavlja kao društveni problem

Kapitalisti su opsjenari: preko korporativnih medija i političkih elita koje su im servis, jer im služe zato što im kapital financira predizborne kampanje i bivanje na vlasti, narodu prodaju razne podvale, a glavna je podvala to što kapital svoje probleme (kako maksimizirati profit na grbači naroda) podvaljuje kao društvene probleme.

Pa tako slušamo iz dana u dan:

- Kapitalistička laž: loše živimo i nemamo posla, jer nema investitora i slabo se razvija poduzetništvo, radi prevelikih poreza i nameta, pa se stvara "antipoduzetnička klima".

- Prava namjera kapitala: namjera je dodatno smanjiti poreze kapitalu i srušiti cijenu rada, tako se maksimizira profit i slijeva u džepove nekolicine ionako bogatih dioničara, dok za narod ne ostaje ništa. 
Radnici rade pod uvjetima koje propisuju kapitalisti, budzašto, nemaju nikakvih prava, brutalno su izrabljivani, rade po cijele dane, bolesni i umorni, osamljeni i nemoćni, svedeni na puki "resurs", potrošna su roba, bez ikakvog dostojanstva, i slabe kvalitete života.  
U neoliberalnom kapitalizmu, države su, dakle svedene na servis interesa kapitala i nema političke volje za državne subvencije raznim oblicima zadrugarstva (poduzeća i tvornice gdje su svi zaposleni jednaki i dobit se dijeli ravnopravno) i razvoja tehnologije, medicine i znanosti, gdje bi radnici imali ravnopravan odnos u vlasništvu nad sredstvima za proizvodnju, a dobit se djelila ravnopravno na sve radnike. Treba naglasiti da novaca ima, no političke volje i interesa nema.
Kad bi volje bilo, pomoglo bi se socijalno ugroženima, bolesnima, nezaposlenima, mirovine bi bile dostojnije, ne bi bilo blokiranih, imali bi svima dostupno i kvalitetno zdravstvo i školstvo, društveno bi bogatstvo bilo ravnomjernije raspoređeno.
No, umjesto toga, subvencije se dijele kapitalu, privilegiranim interesnim skupinama poput udruga ratnih veterana i crkvi, da budu još bogatiji i moćniji, i još da ne plaćaju ni porez ni namete, nego da stalno viškove vrijednosti proizvedene od drugih, trpaju sebi u džep, bez ikakve društvene odgovornosti.
A da zamaže narodu oči, kapital i političke elite ponekad daju mrvice za razne "kulturne projekte", nagrade, i slična mazanja očiju, koje lažno prikazuju kao "društvenu odgovornost".

U sličnu kategoriju spadaju i razni spektakli i šarene laže za odvraćanje pažnje naroda s bitnog, poput "Advent u Zagrebu, Osijeku, Splitu, itd", skupi, većini naroda cjenovno nedostupni, no puni "poduzetnika", obilato financiranih javnim novcem.
Dakle, trebamo shvatiti da kapital i njegov servis u obliku političkih elita žele svoju nezajažljivu glad za profitom maskirati kao društveni problem, i tovariti ga na naša leđa.

Njihovi problemi nisu naši, mi se moramo izboriti za dostojan život, a ne nasjedati na njihove podvale.