Članci

Sve je prema pravilima slobodnog tržišta

  • 02. 04. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

Svatko može platit članarinu u HDZ-u, zajedno sa širom obitelji....ako baš ne voli nacionalizam, narodnjake i Thompsona može i članariti sa SDP-om i liberalnim satelitima, ekonomsko-politički gledano to je isti sistem.
I nadati se nepotističkom Jackpot-u u stranačkim laktarenjima, podbadanjima i preslagivanjima. 4 godine "pametnoga" jahanja s kooperantima kojima se namještaju natječaji a oni to pomalo vraćaju kasnijim zaposlenjima do koljena sedmoga, gdje se baš i ne traži rad već je to krinka za prethodno učinjene usluge u poslovanju s državom...To je obično dovoljno para za cili život...samo da nam ne propadne kapitalizam!
Jer u prethodnom socijalističkom mraku si morao imati partijsku godinama, negdje biti uspješan šef pogona desetljeće ili više, i onda si možda mogao postati direktor. 
Ovo danas je napredak primjeren ovom modernom dobu...
Dva, tri MBA nakon faksa i maloga drito za direktora. Što gluplji to bolje, izazvati će veću šok i nevjericu u radnom kolektivu koji bi se mogao sjetiti da je nekada, ne tako davno, netko najstručniji bio direktor, a danas mlade nadobudne neoliberalne budale koje sanjaju o brzom bogaćenju...

U socijalističkoj HR premjer je bio recimo neoliberal Ante Marković. 
Dvadeset godina je radio u Končaru i digao ga (s ostatkom kolektiva, naravno, ali narod voli pamtit direktore) na razinu multinacionalke koja postoji i danas.

Kad je postao premjer, iako je vodio politiku koja nije bila socijalistička, davao je jasne odgovore na pitanja. Čovjek je imao jasnu viziju makroekonomskih tekovina.
Te je znao kako se stvari rade.

Marković je ideološki otplutao, zajedno sa svojom generacijom pametnih alla Branko Horvat prema radničkom kapitalizmu (dioničarstvu), odnosno nekakvom socijalističkom tržištu koje baš i nije nudilo egalitarno društvo, te je patilo od sličnih uobičajenih sistemskih neefikasnosti u raspolaganju resursima kao i kapitalizam - siromaštvo je ipak bilo prisutno, uz elitu i srednju klasu.
Ali kad to usporedimo s današnjim vremenom, sve to nekad djeluje kao "Skandinavija" naspram ovoga danas.

Usporedite recimo tog Antu Markovića i sva njegova djela i kurseve kojima je plovio Končarom prije nego što mu je dozvoljeno da kormilari kao premjer, usporedite to sa Iskustvom kojeg imaju Andrej Plenković ili ovaj Bero iz SDP-a.

Potpuno je jasno da je u Hrvatskoj već duže vrijeme doba idiota - u kojem vladaju potkapacitirani poltroni terorizirajući narod u korist svojih korporacijskih prijatelja, uglavnom inozemnih.