Članci

Marx se vraća kući

  • 13. 03. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

Autor: V.Z.

Ovih dana evropski i drugi svjetski mediji objavili su vijest kako će se u njemačkom gradu Trieru ove 2018. godine postaviti velika skluptura Karla Marxa - visoka preko 4 metra - Za one koji ne znaju ili su zaboravili, Karl Marx je njemački filozof, revolucionar te jedan od osnivača teorije naučnoga socijalizma a Trier je njegov rodni grad. I dok se tako u 21. stoljeću, primjerice, u Hrvatskoj postavljaju HOS-ove ustaške ploče i spomenici - u Jasenovcu i Splitu - dok se podižu biste Tuđmanu, služe crkvene mise za Ante Pavelića te dok se legalizira fašistički pozdrav "Za dom spremni", u Njemačkoj je u potpunosti suprotan proces. Oni ne podižu nikakve morbidne spomenike Hitleru niti dozvoljavaju nacističke pozdrave ni obilježja - svastike i "Sieg Heil" - već nastoje turistički i kulturno iskoristiti značajne ličnosti svoje povijesti. Ne samo da ne uklanjaju, posebice u istočnoj Njemačkoj, nazive ulica i trgova te spomenike svojih komunista i antifašista - kako je to slučaj kod nas - već ih redovno i stručno obnavljaju i zaštićuju. Ove godine kada se obilježava 200 godina od rođenja Karla Marxa - 5. 5. 1818. - u Trieru njemu u čast se priređuju za ovu cijelu 2018. godinu brojne i različite kulturno-umjetničke i druge manifestacije. 

29136548 880722545420708 3004921607063756717 n

Već je do sada kroz samo 3 mjeseca - od siječna do ožujka - održano nekoliko desetaka zapaženih tribina, važnih znanstvenih skupova te izložbe i sajam knjiga - na kojima su se prezentirala većinom djela Karla Marxa. Svi ti događaji izuzetna su medijska i turistička atrakcija te su uvelike posjećeni. I prijašnjih godina u Trieru su se održavala tradicionalna društvena zbivanja u vezi godišnjica Marxova rođenja. Ne treba ni zaboraviti, jedan njemački umjetnik - Ottmar Hörl - tako je 2013. godine izradio i javno izložio u Trieru 50 plastičnih figura u povodu Marxovog tada 195-og rođendana. Treba istaknuti kako Marx u svome gradu već odavni ima izgrađen i Spomen dom - muzej otvoren 1947. godine, tada u državi Zapadna Njemačka - kojeg svake godine posjeti oko 50 tisuća turista. Ova sadašnja skluptura Marxa dar je Narodne Republike Kine a planira se postavljanje početkom svibnja ove godine na sam Marxov rođendan. I da netko ne bi pomislio kako je to ovogodišnje instaliranje Marxa u centar Triera - u blizini antičkih gradskih vrata Porta Nigra - rezultat neke "diktatorske" gradske vlasti, treba dati do znanja kako tome nije tako. Naime, odluka o postavljanu sklupture donesena je nakon slobodnog i demokratskog glasanja svih Trierških gradskih vijećnika - 47 vijećnika je glasalo ZA a samo 7 protiv. 

29136224 880722642087365 6854156225075817363 n

Za kraj, treba podsjetiti kako je i uHrvatskoj bilo i ulica i trgova koji su nosili imena i Karla Marxa i Engelsa kao i drugih revolucionara. No, devedestih sve su one izbrisane, zaboravljene i kroz hrvatski povijesni revizionizam omražene. U zamjenu za njih dobili smo tako ustaške, Tuđmanove, feudalno aristokratske i druge sramne nazive u javnom prostoru. Simbolički smo i sasvim nesvjesno postali simpatizeri velikana hrvatske nenaridne sramote i poniženje iz daljne i bliže povijesti. No, sad smo napokon u Evropi ili Evropskoj Uniji, dakle, nismo na "Balkanu" kako to patetično zbore državnotvorni dušebrižnici. Zato, možda je krajnje vrijeme da nam uzor postane Njemačka. Ionako nam je Njemačka u svemu idol i inspiracija. Ako već moramo početi sa njemačkim materijalnim uzorom i njegovim duhovnom baštinom, onda počnimo bar sa Marxom u njegovom Trieru. Mislim, stvarno, ako nam je do evropske suvremenosti, progresivnosti i civiliziranisti 21. stoljeća. Ako želimo biti druga Njemačka ili možda bolji od Njemačke. Danke Deutschland!


Marx old