Članci

Novi prijedlog Milana Bandića za blokirane - manipulacija i poigravanje s najsiromašnijima

  • 08. 03. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti" je 28.2. predstavila novi prijedlog rješenja za navodno cjelovit ili djelomičan otpis duga blokiranima. Sada predlažu da se onima koji su blokirani duže od godinu dana, s dugom bez obračunate kamate do 10.000 kuna, potraživanja Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga otpišu u cijelosti kao jednokratna mjera. Ova mjera bi se primijenila na one koji imaju dohodovni cenzus do 2752 kune po članu domaćinstva (vrijednost minimalne neto plaće). Bandić i stranka predlažu otpis kamata u cijelosti, otpis glavnice u visini 40 posto te beskamatnu otplatu ostatka glavnice na rok od 12 do 36 mjesecu, ovisno o visini duga. Zvuči dobro. Kao što je zvučao i prijedlog prije 9 mjeseci, kao što su zvučali i svi prijedlozi koje je Milan Bandić periodično lansirao kao šareni balon od sapunice, koji bi se rasprsnuo prije nego bi se novinari okrenuli od njega, presica završila i kamere zgasile.
Ovaj novi prijedlog dolazi 9 mjeseci nakon što je Milan Bandić u jeku svoje predizborne kampanje za gradonačelnika grada Zagreba poslao pismo na adrese onih koji imaju dugovanja prema svim podružnicama Holdinga (dugove prijevoza, čistoće, vode, pričuve, plina) i pozvao ih da predaju zahtjeve za odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga, otpis kamata i dijela troškova postupka ovrhe. Ta tada predložena mjera je de facto išla na ruku odvjetnicima i bilježnicima kojima bi se isplatilo njihove troškove, umjesto da se otpiše dug blokiranima, sada u ovom prijedlogu Bandić to djelomično ispravlja – uvodeći makar simbolično oslobađanje makar dijela glavnice - iako bi prava mjera bila otpis duga, točka, a ne 40% i to samo onima s dugom do određenog iznosa i u granicama dohodovnog cenzusa (pitanje je koliko je uopće takvih ljudi). No još je veći problem to da se ni ova kako ni sve prethodne mjere neće sprovesti.
Naime, ova je mjera tek nova obmana koja treba sakriti činjenicu da se u 9 mjeseci od poziva iz svibnja 2017. (a taj nije bio prva manipulacija sirotinjom), riješila samo jedna od 900 molbi. Ljudi su poslali svoje molbe, njih preko 900, zavlačili su ih mjesecima i grubo odbijali sa šaltera, da bi im sada nakon 9 mjeseci čekanja Bandić poručio – „imam bolju ideju“. Novim prijedlogom Milan Bandić zapravo uopće ne rješava problem već samo modelira već predloženi model koji uopće ne misli sprovesti. To je manipulacija koja traje već dugo, uzmemo li u obzir da ni ovaj prijedlog od prije 9. mjeseci nije prvi, već da Bandić manipulira sa siromašnima i blokiranima na temelju sličnog prijedloga još od 2016. godine.
Bandić neprestano izlazi s novim prijedlozima a stara obećanja uopće ne ostvaruje. To da je riješena uopće i ta jedna od molba od predanih 900, je jedan presedan, a desio se samo zato jer je čovjek predano pola godine pisao na sve adrese, gnjavio, prijetio medijima i ušao u kontakt sa zastupnicima Odbora za predstavke i pritužbe, pa i rotacijskim vijećnikom Radničke fronte. Preko Odbora je naš vijećnik zatražio odgovor na pitanje zašto molbe nisu riješene i kada će biti riješene, a Holding je odgovorio da će sve biti riješene do 28.2. (!) - upravo do datuma kada je Bandić umjesto rješavanja molbi, izašao s novim prijedlogom. Dakle umjesto da do 28. 2. sve molbe budu riješene – Bandić izvodi novi manevar s malo promijenjenim prijedlogom. Prijedlog iz svibnja 2017., tvrdili su u Holdingu, nije mogao biti riješen zbog kompleksnosti postupka, nepostojanja pravilnika (koji se čekalo 5 mjeseci!), i navdno ogromne papirologije s odvjetničkim uredima. No postavlja se pitanje, pa kako ćemo sada? Znači li to čekati nove pravilnike, izglasavanje novih odluka i ili se sada mimo svih tih potrebnih procedura misli odlučno sve riješiti?

Prava mjera osim toga bila bi da se u cijelosti otpiše dug za režije SVIMA koji imaju dohodovni cenzus minimalno do iznosa neto prihoda od 2752 kune neto po članu kućanstva, bez limita na visinu duga, uz otpis kamata i troškova. Otplata temeljnog duga, nije rješenje, već dug treba otpisati u cijelosti, a ne da dužni, ovršeni i siromašni ipak moraju platit 60% temeljnog duga, dok se opet odvjetnicima i bilježnicima izlazi u susret pokrivajući im cijeli iznos troškova (ne bi li bilo bolje da se dugovi otpišu a ne da se pokreću skupi procesi koje onda Grad misli platiti). No svi afirmativni prijedlozi i onako Bandića i njegovu stranku solidarnosti (!) ne zanimaju, zanimaju ga pak samo novi prijedlozi koji donose i novu medijsku pažnju i nove političke bodove. 
Istovremeno ovršeni, dužni i siromašni mogu samo pisati pritužbe i moliti pomoć. No sada ih i pozivamo da to čine, no uz pomoć Radničke fronte u Gradskoj skupštini koja Bandiću i njegovoj „solidarnosti“ ne će dati mirno spavati, sve dok imamo bilo koji mehanizam djelovanja i pomoći onima kojima je to potrebno.
Pozivamo sve koji su predali svoju molbu Holdingu, njih 900, da pošalju svoju pritužbu Gradskoj skupštini na Odbor za predstavke i pritužbe (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.), kao i našoj zastupnici (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) kako bismo zajedničkim snagama stvorili pritisak i oduprli se manipulacijama, lažima i novim obmanama.