Članci

U Hrvatskoj nema radnika?

  • 09. 02. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

Autor: Matija Đolo

Često se u raznim medijima postavlja pitanje ima li u Hrvatskoj radnika?

S obzirom da se u kapitalističkom sistemu termin radnik koristi samo za radnike u industriji i građevinarstvu, ispada da u Hrvatskoj stvarno više nema radnika.

No zar zaista neko može reći da medicinske sestre, učitelji i vatrogasci nisu radnici?

Tako su apologeti kapitalizma, da bi vrijednost nečijeg rada sveli na minimum, preimenovali radnike u djelatnike. 

Medicinskim sestrama koje svakodnevno spašavaju živote svih stanovnika u Hrvatskoj žele reći da nisu radnice? Učiteljicama i učiteljima koji odgajaju našu djecu i stvaraju budućnost Hrvatske žele reći da nisu radnici, ili vatrogasci koji svakim danom u opremi staroj 50 godina riskiraju svoje živote da bi spašavali narod, dok se premijer i ministri voze u najnovijim limuzinama?

Ako već moramo uzeti u obzir da u „Hrvatskoj nema radnika“, neophodno je prisjetiti se 90-ih godina i pljačke koju naši kapitalisti nazivaju privatizacijom.

Tih godina bivši aparatčici osnivaju stranku nazvanu Hrvatskom demokratskom zajednicom i na „prvim demokratskim izborima“ osvajaju vlast. 

Kako je ta njihova „demokracija“ izgledala vidljivo je kroz tu privatizaciju. Raznim malverzacijama i prijetnjama, od radnika kupuju dionice poduzeća za neku siću, da bi kad bi postali vlasnici firmi tim radnicima uručili otkaz. 

Tih ratnih 90-ih privatizirana su najbolja poduzeća koji su bili nosioci industrije u Socijalističkoj republici Hrvatskoj. Firme koje su bile u narodnom vlasništvu odjednom postaju privatizirane firme koje su često služile kao bankomat za izvlačenje para tajkunima kao što su Ivica Todorić, Miroslav Kutle i drugi.

Tako da ako negdje treba tražit krivicu što „u Hrvatskoj nema radnika“, za to ćemo se morat vratit u  90-e gdje je deindustrijalizacijom i pretvorbom društvenog u privatno vlasništvo, samo u Splitu i okolici uništeno više od 40 000 radnih mjesta, dok je na području cijele Hrvatske uništeno oko 400 000 radnih mjesta.

Ono za što se Radnička fronta zalaže je vraćanje vlasništva tvornica, zemljišta i svih drugih sredstava proizvodnje koji su nezakonito stečeni privatizacijom, nazad u vlasništvo naroda i samim time vraćanje ponosnog zvanja radnik, a ne djelatnik.