Članci

Prijedlog Radničke fronte o promjeni Odluke o komunalnoj naknadi – pomoć radnicima Diokija, Kamenskog i drugih tvrtki u stečaju

  • 24. 01. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

U utorak 30. siječnja će Radnička fronta sa svojim koalicijskim partnerima u Lijevom bloku na 8. sjednici Gradske skupštine predložiti dopunu Odluke o komunalnoj naknadi koja će omogućiti naplatu potraživanja radnika i radnica tvrtki u stečaju. Ukoliko se usvoji ova dopuna ona će radnike i radnice staviti u bolji položaj u stečajnom postupku. Njom se omogućuje da se tvrtke u stečaju koje imaju dugovanja prema radnicima oslobodi plaćanja komunalne naknade, kao i da im se odgodi plaćanje već dospjelih računa za komunalnu naknadu. Tako će se otvoriti mogućnost da se radnicima tvrtki u stečaju, kao što su to Dioki i Kamensko, isplati dio njihovih teško stečenih plaća.

Pokretači ovog prijedloga su sami radnici i radnice Diokija i Kamenskog, koji su sličan prijedlog uputili gradonačelniku u svibnju prošle godine. Oni su molili da im se oprosti komunalna naknada, a to je pitanje postavio i naš zastupnik Mate Kapović u gradskoj Skupštini. Tada je Milan Bandić svima odgovorio da je to po “pozitivnim zakonskim propisima” - nemoguće. Radnička fronta će ovim prijedlogom omogućiti zastupnicima i zastupnicama Gradske Skupštine da promijene te zakone te da pomognu da 553 radnika Diokija koji potražuju 90 milijuna kuna i 829 radnica Kamenskog koje potražuju preko 40 milijuna kuna, dođu do dijela svojih zasluženih nadnica.

Iako je Bandić čvrsto tvrdio da tako nešto nije moguće, te da se radnicima i radnicama ne može na taj način pomoći, to ipak nije točno. Takvu opciju omogućuje Zakon o komunalnom gospodarstvu (članak 23. stavak 1.) gdje stoji da predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave donosi odluku o komunalnoj naknadi. To ne bi bilo niti prvi puta da je neka lokalna uprava i samouprava donijela ovakvu Odluku. Slična odredba već postoji u Baškoj na Krku gdje su donijeli važeći propis koji omogućava odgodu naplate komunalne naknade.

 

U čemu je problem s komunalnom naknadom i zašto njezino ukidanje predstavlja spas za radnike i radnice?

Tvrtke u stečaju, iako ne rade, gomilaju dugove putem visokih računa za komunalnu naknadu. Primjerice Dioki koji je u stečaju od 2013. godine, svaki mjesec dobiva od Grada račun u iznosu od 144 tisuće kuna za komunalnu naknadu. To je milijun i 728 tisuća kuna godišnje, a s kamatama preko 7 milijuna kuna u 4 godine! Kako Dioki, kao i druge tvrtke koje više ne posluju, a koje duguju radnicima njihove teško zarađene plaće, nema za platiti te račune, dugovi se gomilaju, a na zaostatke još dolaze i kamate. Grad se od tih stečajeva namjerava naplatiti, kao i stečajni upravitelji. Realno, Grad ne gubi ništa ako oprosti ili odgodi naplatu komunalne naknade ovim firmama koje imaju dug prema radnicima, jer one niti posluju niti postoje – pa komunalnu naknadu teško mogu i plaćati.

Dva su problema u situaciji stečaja, prvo stečajni postupak sam generira dugove. Kada se jednom pokrene stečajni postupak, dugovi samo rastu, a te dugove u velikoj mjeri stvara i komunalna naknada. I drugo, u stečajnom postupku se od stečajne mase najprije naplaćuju svi drugi, među kojima Grad sa svojim računima, a tek onda radnici i radnice. U stečajnom postupku, se pak, kod priljeva određenih sredstava (od prodaje imovine i sl.) prvo naplaćuju troškovi stečajnog postupka u punom iznosu (npr. naknade stečajnom upravitelju, naknade za tekuće održavanje, ali i komunalna naknada, vodna naknada, troškovi čistoće, troškovi plina, troškovi el. energije, itd.), a tek poslije njihova namirenja slijedi namirenje ostalih vjerovnika, što uključuje i radnička potraživanja, i to najčešće u određenom postotku od punog iznosa ovisno o visini stečajne mase. Znači na redu naplate su najprije svi drugi, a tek onda radnici i radnice.

Prijedlog dopune Odluke o komunalnoj naknadi omogućava da se radnici i radnice "pomaknu" na listi naplate vjerovnika i dođu u pravednu poziciju naplate svojih potraživanja. Ovim se prijedlogom sada sudbine radnica i radnika Diokija i Kamenskog, kao i svih budućih zagrebačkih firmi u stečaju stavljaju u ruke gradskih vijećnika. Glasanjem o ovom prijedlogu jasno će se pokazati tko je od vijećnika i vijećnica za radnike i radnice, a tko protiv.  

http://web.zagreb.hr/sjednice/2017/sjednice_skupstine_2017.nsf/CPDNW?OpenFrameset