Članci

Ratnim fantazijama protiv Slovenije

  • 06. 01. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

Autor: V.Z.

Biti danas ekstremni hrvatski desničar, znači biti, među ostalim i prije svega, i ekstremno desni mitoman. Samo hrvatski desno zatucani i slijepi idioti ovih dana duboko sanjare i strastveno priželjkuju nekakav novi "Domovinski rat", ovoga puta ne protiv Srbije već protiv susjedne Slovenije. U prvim redovima desnih hrvatskih prvoboraca, ratnih huškača, odnosno, stopostotnih mitomana, spadaju vukovarski ratni veteran Petar Janjić Tromblon te pravašica (neofrankovka) i bivša kanadska pandurka, Ruža Tomašić. I jedno i drugo, s vidljivim pomanjkanjem veze sa stvarnošću, krajnje neumoljivo putem medija obmanjuju javnost o aktualnom graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije. I dok tako veteran zvučnog nadimka Tromblon prijeti Sloveniji pomorskim desantom od stotinu ribarskih i braniteljskih brodica (iste mjere, naprimjer, ne poduzimaju se kad vlada svojim neoliberalnim mjerama šteti hrvatskom ribarstvu - ribarstvo nije svetinja poput države), njegova kolegica Tomašić, u borbenom tonu traži slanje vojske i policije u oružani napad. I sve to zbog malog i gotovo nebitnog incidenta između neke hrvatske ribarske brodice i nekog patrolnog čamca slovenske policije. Taj minorni događaj, zapravo, nije vrijedan ikakvog a kamoli medijskog spomena. Sve to moglo se i trebalo, da se htjelo, bez puno buke diplomatski riješiti. 

Bar se tako čini i civiliziranom i normalnom svijetu, u kojemu se događaju slični konflikti i to daleko više nego na hrvatsko-slovenskom dijelu Jadrana (Piranski zaljev). No, postojećem trulom kapitalističkom režimu u Hrvatskoj, od životne su važnosti česti političko dnevni ili tjedni skandali i incidenti. Državotvorna ratna psihoza te lažna domoljubna patetika s radikalno desne scene, itekako domaćim elitama dobro dođu kao 'dimna zavjesa' aktualnoj privatizacijskoj pljački Konzuma i drugih tvrtki. Drugim riječima, taktika 'kruha i igara', skretanje pozornosti javnosti s važnih na nevažne teme, i ovoga puta pokazala se efikasnom. Dok se narod hipnotizira iluzornom ratnom opasnošću, neoliberalno menadžerska ekipa na čelu s Ramljakom polako čereči i uništava tvrtke u sastavu Konzuma te radnicima u njima priprema masovne otkaze. No, malo je tko svjestan te pozadine i ove medijsko propagandne akcije dirigirane iz centara domaćeg i stranog krupnog kapitala koji je povezan s našim državotvornim pozicijskim i opozicijskim establišmentom.

Najgore od svega je to što ovaj još jedan u nizu graničnih incidenata, upravo najgora hrvatska desnica okupljena oko stranke Ruže Tomašić te dijela veteranskih udruga kojima pripada Petar Janjić, nastoji prikazati kao smrtonosnu ugrozu hrvatskog naroda i hrvatske države te tako na tome dobiti političke poene. A tome, naravno, ni izdaleka nije tako. Jednostavno, takvo nešto, ratni sukob između Slovenije i Hrvatske u budućnosti, ni u teoriji ni u praksi nije moguć. Spomenuti Tromblon (Petar Janjić), i Tomašić, inače i zastupnica evropskog parlamenta, zaboravljaju (namjerno!), jednu bitnu činjenicu, a to je da su i Hrvatska i Slovenija članice NATO-a. Dakle, i Hrvatska i Slovenija su kroz NATO, vojne i političke saveznice. Samim time, hrvatska i slovenska vojska nisu nikakvi neprijatelji, kako se to sada misli, već prijatelji, partneri pod patronatom SAD-a kao globalne super sile te vodeće države u rukovodstvu NATO-a. 

Nikakvog rata ili nekakve jednostrane demonstracije vojne sile (hrvatske), o kojemu fantazira hrvatska desnica, ne može i neće biti. Članice NATO saveza nikada nisu niti nikada neće jedna protiv druge ratovati. To je praksa koja u NATO-voj više od polustoljetnoj povijesti nije se još izmijenila niti, što je logično, neće. Štoviše, sve članice NATO-a obavezne su prema ugovoru i Vašingtonskom sporazumu (temeljni organizacijski akt NATO-a), vojno i politički štiti te pomagati jedna drugu kako u ratu tako i u miru. Osim toga, za ikakvo međunarodno djelovanje NATO snaga, a samim time i intervencije hrvatske i slovenske vojske, odlučujuću riječ ima upravo većinom SAD-e a ne nikakvi marginalni desničarski reakcionari tipa Ruže Tomašić ili njezinog pajdaša Tromblona (Petar Janjić). Kao što vidimo, odavno su hrvatska i slovenska država kao bivše ex Yu republike, svoju "samostalnost" i "neovisnost" poklonile svojim zapadnim 'gospodarima'.

Na kraju, treba istaknuti jednu važnu činjenicu, a to je da iza svakog međudržavnog konflikta kako u prošlosti tako i sadašnjosti, ne stoji nikakav nacionalni interes kako nas se to uvjerava, već upravo suprotno, klasni interes koji je prikriven jeftinim domoljubljem i politikantskim floskulama o "ugroženosti" države i nacije kao svetinje. Iza svega toga, kao i mnogo puta do sada, stoji samo ekonomski i politički profit, priznali mi to sebi ili ne.