Članci

Hasanbegovićevi spinovi o "koaliciji HDZ-a, SDP-a i Radničke fronte" i Ivo Lola Ribar

  • 12. 12. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Zahvaljujemo zastupniku HaSSanbegoviću što nas promovira po medijima tvrdnjama da je uklanjanje biste srušila neobična 'ad hoc' koalicija između HDZ-a, SDP-a i Radničke fronte - nažalost, njegov spin je prilično proziran. 

Ne radi se tu ni o kakvoj njegovoj pobjedi, nego o porazu od Milana Bandića (kao što smo već obrazložili) Njegov stranački klub, osim što je po tko zna koji put pokazao da zna govoriti samo o "svjetonazoru" (doduše, na temelju toga su i izabrani pa se može reći da ispunjavaju svoj predizborni program), pokazao se i kao izrazito naivan i nevješt u djelovanju u Gradskoj skupštini jer ih je Milan Bandić prevesalo kao malu djecu. Tako da je sada kmečanje o "moralnoj pobjedi" doista jedino što im preostaje.

Što se tiče "koalicije", ona ne postoji - koalicije se ne stvaraju pri pojedinačnim glasanjima. Jasna je stvar da je RF, kao i naš Klub lijevog bloka, u Gradskoj skupštini glasao protiv uklanjanja biste Ive Lole Ribara i tako omeo još jedan napad stranke haSSan/eSSih na antifašizam. Bez obzira na Bandićeve makinacije i politikanstvo i njegovo vraćanje biste samo da bi napakostio Hasanbegoviću i osvjetlao svoj obraz pred lijevom javnošću nakon što je poražen oko Trga maršala Tita, nije dolazilo u obzir da bismo mi bilo kako drugačije glasali. 

Zašto je i SDP glasao tako? SDP i inače u oporbi zna ponekad glasati tako da simbolički podupre antifašizam, ali u ovoj je situaciji na to bio i prisiljen s obzirom da u Gradskoj skupštini ima i snage ljevije od sebe -
kao što su upravo iz tog razloga bili prisiljeni i ne doći na minutu šutnje za pokojnog tajkuna i ratnog zločinca Praljka, iako su to isprva planirali, i kao što često upravo zbog prisutnog Kluba lijevog bloka (u kojem je i RF) prisiljeni i oko drugih stvari (npr. privatizacija i sl.) zauzeti ljeviju poziciju nego što bi to inače bio slučaj.

Što se tiče procedure o kojoj Hasanbegović cvili - riječ je o prozirnim glupostima, koje je uvjerljivo na sjednici Gradske skupštine pobio naš rotacijski zastupnik https://www.facebook.com/RadnickaFronta/videos/1766073286760496/. Kako bistu 1996. nije uklonila Gradska skupština nego gradska uprava, tako je 2017. gradska uprava može sama i vratiti. Riječ nije o podizanju novog spomenika (o čemu bi trebala odlučivati Gradska skupština), nego o vraćanju starog. Nema nijednog zakonskog propisa ili odluke koja bi to onemogućivala. Hasanbegovićeve smiješne priče o tome kako to nije ista bista (jer je odljev drugi) nemaju veze ni sa čim - kipovi i biste se ionako praktički uvijek rade u više odljeva. Također, ako je jeftinije napraviti novi odljev nego restaurirati onaj stari iz 1996, nema nikakvog razloga da se to i ne učini. Ukratko, čak ni proceduralno (po "buržoaskom proceduralizmu", kako je na Skupštini rekao sam Hasanbegović) nema nikakvog razloga da se poništi vraćanje te biste.

Ukratko - tko gubi, ima se pravo ljutiti. A nama je drago kad se profašisti (kao samoprozvani "štraserist" Hasanbegović) ljute.