Članci

Jesu li porezi u nas previsoki?

  • 08. 12. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Tržišni fundamentalisti često zdvajaju nad navodno visokim porezima u Hrvatskoj. No statistike pokazuju da se ukupno porezno opterećenje u Hrvatskoj ne razlikuje dramatično u odnosu na ostatak Evropske unije (https://en.wikipedia.org/wiki/Tax_rates_in_Europe). Mi smo prema porezima u grupi s nekoliko skandinavskih zemalja.


Ako pak pogledamo procijenjenu cijenu rada za 2016. godinu za tvrtke s deset i više zaposlenih (dakle usporedbu cijene rada i davanja) ni tu ne stršimo (http://ec.europa.eu/…/File:Estimated_hourly_labour_costs_fo…).
800px Estimated hourly labour costs for the whole economy in euros 2016 Enterprises with 10 or more employees F1
Dapače, nalazimo se u skupini zemalja s relativno niskim izdvajanjima za radnika u društvu sa siromašnim zemljama koje ne izdvajaju previše na radnike (Bugarska, Rumunjska). Najniži porezi prema kapitalu su upravo u siromašnim zemljama (Bugarska, Makedonija, Albanija....), a najviši u razvijenim (Nizozemska, Austrija, Malta, Italija...). Kod nas je problem visoki PDV koji najviše udara na običnog čovjeka - jer je riječ o regresivnom porezu, a relativno nisko opterećenje porezovanja kapitala. Po pitanju poreza na dobit smo godinama bili oaza. Iako smo povisili porez na dobit i dalje solidno idemo na ruku vlasnicima. Dakle kada se kaže da se u Hrvatskoj ne potiče "poduzetnička klima" onda se mora primijetiti da Hrvatska za sada ne izlazi iz prosjeka, pa se blago oporezovanje kapitala i nije pokazalo kao pozitivna mjera, barem ako imamo na umu radnike i siromašne.