Članci

Njemačko gospodarsko "čudo" - Njemačka tvrtka Siemens otpušta tisuće radnika

  • 05. 12. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Autor: V. Z.

Usprkos razvikanom njemačkom gospodarskom "čudu", vodeće njemačke tvrtke ovih dana krenule su u masovno otpuštanje radnika. Neoliberalna mantra o njemačkoj ekonomskoj superiornosti koja već dugo vlada u svim zemljama članicama EU, a posebno u zemljama bivše Jugoslavije, ovoga puta ozbiljno je uzdrmana. I ne samo to, ta ista mantra, za većinu evropskih zemalja "uzorni" gospodarski model, uzima u samoj Njemačkoj, ali i izvan nje svoje prve žrtve. Najveći gubitnici u čitavoj toj situaciji su radnici poznate njemačke tvrtke Siemens. Naime, uprava Siemensa prije nekoliko dana, kako prenose pojedini njemački mediji, najavila je otpuštanje oko 6.900 tisuća svojih radnika. Iako je koncern Siemens samo u prošloj 2016. godini ostvario rekordnu dobit od 6,2 milijarde eura, bez posla će u samoj Njemačkoj ostati oko 3.300 radnika dok izvan Njemačke čak i više. 

Prema planu restrukturiranja, vodstvo tvrtke Siemens u brojnim njemačkim gradovima zatvorit će i prodat niz tvornica u svojemu sastavu. Takvim štetnim neoliberalnim mjerama ugasit će se brojna radna mjesta, a radnike i njihove obitelji prisilit će se na iseljenje, primanje novčanih naknada za nezaposlene i socijalne pomoći (nepopularni Hartz IV). Prvi na udaru u Siemensu je odjel za proizvodnju dijelova za termoelektranu (Bereich der fossilen Stromerzeugung und Rohstoffsektor). U sklopu tog proizvodnog odjela potpuno se gasi tvornica turbina u Göerlitzu (720 radnih mjesta), tvornica generatora u Berlinu (570 radnih mjesta) te tvornica u Leipzigu (200 radnih mjesta). Za prodaju su predviđene tvornice u Erfrutu i Offenbachu (i u njima će doći do drastičnog otpuštanja radnika). Za sad nisu poznate tvrtke koncerna Siemens izvan Njemačke koje su uključene u proces restrukturiranja i u kojima će također doći do otpuštanja velikog broja radnika.

Treba naglasiti i da Siemens, usprkos prošlogodišnjem izuzetno velikom profitu koji je tvrtka stekla, nema namjeru adekvatno zbrinuti svoje radnike. Dok su direktori i menadžeri u svoj džep strpali milijune eura, radnici u toj njemačkoj kompaniji svjetskog glasa bit će jednostavno otpušteni (nema informacija o otpremninama). Umjesto premještaja ili preraspodjele radnika u druge sektore u okviru koncerna (kakva je praksa u korporaciji Mondragon), radnike i njihove obitelji se šalje da životare na socijalnim pomoćima i u neizvjesnost prekarnog rada koji nude njemačke privatne agencije za zapošljavanje. Takve katastrofalno pogrešne poslovne odluke u spomenutom sektoru ne plaća uprava Siemensa nego njihovi radnici i ostatak njemačkog društva, oni koji su socijalno najugroženiji. Očito je, kao što pokazuje ovaj slučaj tvrtke Siemens i njezina poslovna politika, da je njemačko gospodarsko "čudo" rezervirano samo za bogatu manjinu, a ne za većinu njemačkih građana.

Izvor: Bild am Sonntag/tagesspiegel.de/produktion.de