Članci

Zašto sam jučer čekao na snimanje bolesnog zuba tri sata?

  • 25. 11. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Autor: Ivan Grljušić 

Pitate se zašto ste jučer, nakon što vas je zubar poslao na snimanje bolesnog zuba, čekali tri sata na to? Pitate se zašto je u čekaonici bilo više od 50 ljudi? Pitate se zašto se to u skoro pa milijunskom gradu može odraditi na samo par mjesta i to ne tokom čitavog dana?

Ne, nije problem u lošim doktorima koji sporo rade. Ne, nije problem ni u ljudima koji bezveze idu na preglede. Ne, nije problem ni u našem "balkanskom mentalitetu".

Čekanja satima na snimanje, rendgene i sl., čekanje mjesecima na specijalističke preglede, operacije i sl. nisu slučajna i nisu posljedica nemara ili neznanja.

Takve stvari su posljedica sustavne državne politike kojom se, polako ali sigurno, nastoji potkopati i uništiti javno zdravstvo, kako bi manjina mogla ostvarivati profit od privatnoga zdravstva.

Razlog zašto se toliko čeka je u tome što vas se time nuka da izlaz potražite u privatnom sektoru. Ne da vam se toliko čekati na slikanje zuba? Otiđite privatniku! Ne da vam se čekati par mjeseci na pregled? Otiđite privatniku! Ne da vam se čekati po godinu dana na operaciju? Otiđite u privatnu kliniku!

Kad jednom, zbog svega toga, prevlada nezadovoljstvo javnim zdravstom koje je sve lošije i lošije - neoliberalna će država to iskoristiti kao razlog da tom isto javnom zdravstvu daje još manje sredstava. Pa će onda usluga biti još lošija, a nezadovoljstvo još veće.

I onda ćemo na kraju ostati bez javnog zdravstva i svaki ćemo posjet doktoru morati basnoslovno plaćati. A što je s onima koji za to nemaju novca? Neka crknu.