Članci

Kapitalizam u Hrvatsku dolazi 10. travnja

  • 12. 11. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Član izvanredne uprave Agrokora Zvonimir Mršić poručuje da 10. travnja kapitalizam dolazi u Hrvatsku. Taj datum, koji u hrvatskoj novijoj povijesti ne budi pozitivne konotacije, zasigurno ne znači ništa dobro za radnike, pa niti male dobavljače. To govore i sami apologeti kapitalizma, samo ne tako rječito. Kada se Mršić veseli jer će strani vjerovnici postati vlasnici te kompanije onda je sasvim jasno da ga uveseljava to da će se sada "igrati prema pravoj tržišnoj utakmici". No to uglavnom znači da će u toj utakmici najgore proći – najslabiji.

Prvo, Konzum kao maloprodajni lanac od skoro 800 trgovina i s preko 12 000 zaposlenih evidentno gubi u tržišnom srazu sa stranim maloprodajnim lancima. Zbog toga je pitanje kako će se strani vjerovnici postaviti prema tim radnicima i njihovim radnim mjestima. Poznato je da su radnice i radnici u Konzumu radili u teškim uvjetima i za male plaće, no mogući gubitak posla njihov status zasigurno neće popraviti.

Drugo, iako je Konzum s velikim zakašnjenjem plaćao svoje dobavljače – mali i srednji dobavljači su ipak ostali vezani uz Konzum jer zapravo nisu imali drugog izbora. Taj prostor plasiranja njihovih roba i mogućnost da se, makar uz veliku odgodu, ipak nekako pokriju i prežive – sada nestaje. Veliki dobavljači će "pojesti" male jer mali nisu u mogućnosti povećati proizvodnju i sniziti cijenu. Za razliku od drugih zemalja naši mali dobavljači nemaju niti približno istu financijsku, organizacijsku niti bilo kakvu drugu podršku vladajuće neoliberalne ekonomske politike. Mali broj njih se eventualno može tržišno pozicionirati ili rasti, ali većina njih to ne može u okviru koji ih izlaže superiornoj stranoj konkurenciji.

Sve ovo dio je nepostojanja efektivnih industrijskih politika, nepostojanja autonomne monetarne i kreditne politike koja bi išla u prilog domaćem stanovništvu, već s bankarskim sustavom u stranom vlasništvu koji primarno financira potrošnju i uvoz, a ne domaću proizvodnju itd.

Uzmemo li sve ovo u obzir – mogući gubitak radnih mjesta i krizu malih i srednjih dobavljača – možemo se s pravom pitati kakvoj se to promjeni veseli SDP-ovac Zvonimir Mršić (inače jedan od mogućih kandidata za budućeg čelnika te stranke). Istovremeno on kaže kako će te "transformacije" dovesti do porasta potrebe "za velikim brojem ljudi" – to su kaže on mladi ljudi "koji su spremni odgovoriti na potrebe na puno konkurentnijem tržištu". Pitamo se nije li ta "spremnost" novih radnika da preuzmu mjesto starih, u duhu 10. travnja i svih negativnih konotacija koje s njim idu.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/MRSIC-Kriza-u-Agrokoru-je-prilika-za-transformaciju-zemlje-10.-travnja-kapitalizam-dolazi-u-Hrvatsku