Članci

Neoliberali i "uhljebi"

  • 19. 10. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Autor: Matija Đolo

Ovih dana bombardiraju nas naslovima kako je neki HDZ-ov župan dao šokantan intervju u kojem izjavljuje kako je uhljebio i znanih i neznanih ljudi, te da bi bio sretniji da je mogao još više uhljeba zaposliti. Iz njegovog intervjua da se iščitati kako je praktički svatko u Hrvatskoj dobio posao preko veze i da su formulari za natječaj tek puka formalnost koji novi uhljeb treba popuniti.

Ovakvi župani u Hrvatskoj nisu nikakva nova pojava, već pravilo, no problem kod ovakvih „župana“ je taj da će upravo njih za pokazni primjer uzeti naši vrli neoliberali koji će upirati prstom u svaku osobu koja je zaposlena u javnom sektoru. Tako će svaki nastavnik, vatrogasac , ili medicinska sestra postati "uhljeb", jednak HDZ-ovom županu i tom „siromahu“ koji je preko HDZ-a zaposlen u javnom poduzeću.

Kada vas neki neoliberal prozove da se morate dokazati u "realnom sektoru", onda znate da ste u problemima. Oni su odličan primjer kako se radi u realnom sektoru. Da bi funkcionirao u tom realnom sektoru, jasno prvo moraš otvoriti firmu. Još bi bilo bolje kad bi jednostavno preuzeo neku već 90-ih privatiziranu firmu od ćaće HDZ-ovca da se ne moraš mučiti s gadnom birokracijom. Nakon što si pokrenuo vlastiti biznis, svojom pameti i sposobnošću postaneš savjetnik visokopozicionirane osobe u vladajućoj eliti, najbolje savjetnik predsjednice države, te onda svoju tobože pamet i sposobnost prodaješ svojoj državi, koju inače toliko voliš da ju žicaš da ti udjeli kakav poticaj i oslobodi plaćanja svih poreza, a može i komunalija. Ponekad ne moraš biti ni pametan ni sposoban, nekad je jednostavno dovoljno uvozit robu i prodavat wc papir svojoj državi.

Upravo su HDZ i njihova partnerska liberalna stranka SDP, svih ovih godina provodili neoliberalnu politiku. Privatizirali sva najbolja javna poduzeća, poticali su "realni sektor". Rezultati toga jasno su vidljivi danas. Katastrofalna radnička prava, nezaposlenost, korupcija i narod koji kopa po smeću. Ali na kraju dana problem će biti radnik koji radi u školi, radnik koja nas spašava od požara i radnik koji u još uvijek javnim bolnicama spašava živote. Vjerovali i li ne, to je ta neoliberalna logika koja znak jednakosti stavlja između radnika i HDZ-ovog župana.